Războiul din Ucraina. Chirurgie de urgență pe organismul lumii de azi

Ca într-un vârtej năucitor, în ultimii ani lumea se schimbă din temelii. Războiul din Ucraina este, se pare, picătura care a făcut să se verse paharul tremurând deja din pademie al politicii mondiale. Ruginitul conflict Est-Vest/ NATO-Rusia, cu umbra difuză a sinistrei cortine de fier, s-a încăpățânat să reziste și în secolul XXI prin proastă inspirație și/ sau rea-credință politică.

Dar lumea s-a schimbat, provocările sunt altele, mult mai complicate și mai urgente decât râca prostească a doi vecini încremeniți în timp: cvasi-inertul Occident și pizmașa Rusie a țarului Putin.

––––––––––––––

Iată că anii de pandemie ne-au reamintit că există pericole mult mai mari pentru omenire decât mutatul gardului și capra vecinului, pericole care cer dirijarea fondurilor publice către cercetare și sisteme de sănătate, nu către fabricat pușcoace de speriat ulița. Și ne-au mai arătat acești ani de boală că granițele, fizice sau culturale, devin inutile în fața provocărilor noului mileniu: doar solidaritatea le poate face față.

Acum, printr-o decizie inacceptabilă, Vladimir Putin a dat foc lumii printr-o agresiune neprovocată asupra unui stat independent din Europa, Ucraina. O violentă incursiune de pedepsire a unui popor care refuză să îngenuncheze în fața unui colos cu picioare de lut, a unui popor care vrea să părăsească definitiv umbra mucegăită a vechiului imperiu sovietic. Un popor pe care Putin vrea să-l supună ultimei sale ambiții politice de dictator

Din nefericire, prin aventura sângeroasă și inutilă în Ucraina, Vladimir Putin nu a dat foc doar lumii libere, ci și propriului popor rus. Niciodată Rusia și rușii nu au avut parte de o asemenea uriașă și solidară manifestare a oprobriului cvasi-majorității lumii civilizate. Sunt mulți cei care separă deciziile și acțiunile liderului de la Kremlin de poporul rus și Rusia. Dar nu atât de mulți precum cei care pun în același vălău pe Putin cu tot ce înseamnă Rusia și rusesc: o pedeapsă nemeritată pe care Vladimir Putin o aplică, inconștient și distrugător, propriei țări, propriului popor. Rușii nu merită disprețul lumii libere și asocierea cu sângele vărsat inutil în Ucraina și un imperiu sovietic care zvâcnește (sperăm!) pentru ultima oară din coma profundă în care l-a dus istoria.

Și Uniunea Europeană, cu apucături de bugetar român obosit de plictiseală, a fost animată și pusă la lucru de războiul din Ucraina. Este momentul potrivit în care țările Uniunii trebuie să își limpezească argumentele solidarității și mecanismele care ar putea face din UE un singur organism viu pus în slujba tuturor cetățenilor europeni. Se dovedește clar că UE are nevoie de coerență și solidaritate, de eliminarea șopârlelor politice și a dublei măsuri, pentru a rezista la provocările lumii noi ce se naște sub ochii noștri. UE are nevoie de altă mentalitate, dar și de responsabilitate din parte liderilor țărilor care o compun. Are nevoie și de eliminarea compromisului practicat individual de țările membre, de echilibrarea balanței pe care se așează interesul național și interesul european. În fapt, cred că are nevoie de multă limpezire și mult mai puțină demagogie.

Sună teribil și dureros și sperăm ca acest sacrificiu să merite.: războiul din Ucraina, dincolo de drama sfâșietoare a unui popor mândru, apare ca o intervenție chirurgicală de urgență în organismul geopolitic și de mentalitate al lumii. O intervenție care sperăm să nu aducă moartea pacientului, ci vindecarea lui pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *