RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 18 SEPTEMBRIE 2023

Violența la AUR, generația următoare

Se știe că intrarea în forță, îmbrânceala, cafteala verbală sunt instrumente electorale asumate de partidul domnului Simion la început de drum. Iată însă că sunt semnale că partidul pregătește generația următoare la standarde mult mai înalte de luptă politică. Prima informație arată că violul este una din tehnicile de persuasiune electorală pe care le exersează tineretul aurist. O adolescentă de 17 ani a acuzat că a fost violată la Şcoala de vară a partidului AUR. Cum a fost posibil? Păi, ca tânără pretendentă auristă, minora s-a drojdit bine înainte. Doi suspecți auriști de circa 40 de ani ar  fi considerat că material didactic mai bun pentru studiul violului nu există decât adolescenta amețită de alcool. Probabil, trezită din beție, adolescenta a constatat că ceva nu e în regulă. A simţit dureri în zona inghinală și a observat că prezenta urme de sânge. Și s-a dus la poliție.  Inspectoratul Județean de Poliție Ialomiţa face cercetări după ce o adolescentă de 17 ani s-a prezentat la Secţia de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Slobozia și a declarat că a fost victima unei infracţiuni de viol. Știrea a ajuns în media imediat, mai ales că are conotații politice certe. Partidul domnului Simion a negat violul, dar a recunoscut beția, într-un comunicat de presă. Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, pentru infracţiunea de viol. Dacă fapta se confirmă, înseamnă că primii elevi ai Școlii de Vară Aur au absolvit cu brio.

 

MARȚI, 19 SEPTEMBRIE 2023

Cancerul ginecologic poate fi prevenit

O informația publicată marți arată că peste 8.000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu un cancer ginecologic. E vorba de cancerele de col uterin, ovarian, endometrial, vaginal și cel vulvar. Dintre acestea cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din țara noastră. Din fericire, screeningul periodic și vaccinul în aceste tipuri de cazuri previn cu succes instalarea bolii canceroase. Reducerea riscului de infecție cu agentul cancerigen cauzator este cea mai eficientă soluție de prevenire a cancerului de col uterin, aceasta putându-se realiza prin vaccinarea împotriva virusului HPV a fetelor, începând cu vârsta de 11 ani, dar și a femeilor adulte active sexual care nu au beneficiat de vaccinare în adolescență. O a doua metodă eficace de reducere a consecințelor cancerului de col uterin în rândul femeilor, precum și a riscului de deces asociat este identificarea leziunilor precanceroase și formelor incipiente, tratabile, de cancer de col uterin. Aceasta se poate realiza prin investigarea periodică, în regim de screening organizat, prin testare Babes-Papanicolau sau testare HPV. Depistarea precoce a leziunilor colului uterin permite tratamentul în stadii curabile. În prezent în România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani. Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, la solicitarea părinților. Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, peste 70,000 de doze de vaccin HPV au fost administrate în prima parte a acestui an.

 

MIERCURI, 20 SEPTEMBRIE 2023

Milionară în euro după ce a fost concediată

E știrea de fapt divers a săptămânii. Câteodată viața bate filmul, cum se spune. Adică, chiar și un regizor de film care imaginează scene care-ți taie respirația poate fi depășit de scenariul incredibil scris de realitate. O femeie din Franța a fost concediată imediat după ce a împlinit 50 de ani. Foarte greu să mai găsești ceva de lucru la vârsta asta. Femeia era pur și simplu disperată. Nu juca de regulă la loto. Dar, după ce și-a pierdut slujba, instinctiv, într-un terminal de la EuroMilions, a depus un bilet. Și aproape a uitat de el copleșită de problemele ei, până ce după câteva zile a căutat pe Internet rezultatele câștigătoare la loterie. Șoc! Toate numerele din grila ei erau câștigătoare! Inițial habar nu a avut cât a câștigat. Realitatea a fost ca un foc de artificii. Femeia a luat tot potul loteriei, adică 109 milioane de euro. Emoție puternică până la ridicarea premiului. Câștigătoarea dormea cu biletul câștigător sub pernă, îl lua cu ea peste tot, chiar și atunci când mergea la toaletă sau tundea iarba biletul era la ea. Femeii îi vine greu să creadă că norocul a scos-o din criza financiară în care se găsea. Șansele erau minime să câștige, dar, iată, totuși, s-a întâmplat! Ce poți să faci cu 109 milioane de euro! Câștigătoarea a declarat că primul lucru pe care și-l dorește demult este să aibă un loc al ei în care să trăiască. Așadar, prima pe lista achizițiilor va fi o vilă frumoasă. La job nu se mai gândește! Grija asta nu o mai are noua milionară din Franța.

 

JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023

Magistrații arată pisica medicilor șantajiști-șpăgari

Medici arestați pentru luare de mită de la pacienți sunt o raritate în peisajul penal românesc. De obicei, nimeni nu se agită pentru plicurile primite de medici. E o datină națională, un sport de masă consensual perpetuat și după ce medicii nu au mai putut invoca salariile mici ca principal motiv al acceptării atențiilor de la pacienți. Medicii au acum salarii mari. Se pare însă că dincolo de ”tradiția” liber consfințită,  sunt și zone medicale în care șantajul ”tratament numai cu șpagă” s-a generalizat. Acestui tip de medici i-a fost dedicată parada de doctori în cătușe din această săptămână. Toată țara a putut vedea la televizor în cătușe doi medici chirurgi din București acuzați pentru luare de mită. Ei sunt doar vârful acțiunii polițienești. Alţi şase medici  au fost plasaţi sub control judiciar, urmând să fie cercetaţi în stare de libertate. Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile deţinute de patru medici, dar şi pe sumele deţinute de aceştia în conturi bancare, în vederea confiscării speciale şi a confiscării extinse, deoarece, în urma efectuării investigațiilor financiare, au rezultat diferențe semnificative între veniturile cuvenite legal şi bunurile dobândite în ultimii 5 ani. Valoarea sumelor şi bunurilor indisponibilizate de procurori se ridică la peste 800.000 de euro, adică atât ar fi diferența dintre sumele legale și cele ilegale. Medici șpăgari șantajiști plimbați în cătușe prin fața camerelor TV ține de o tactică a autorităților judiciare care se poate dovedi eficientă în descurajarea practicării în spitalele de stat a condiționării tratamentului de primirea plicului. E vorba de acea situație în care demersul medicului e caz penal. Asta nu va face însă să dispară plicul cu bani consensual din spitalele de stat. Știți de ce? Așa e obiceiul. Toți pacienții vor să facă asta în speranța că astfel vor fi tratați mai bine, mai cu atenție, mai respectuos. Așa-i la noi!

 

VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023

Buzatu, tot ce e mai rău în politica românească

Vă amintiți de Dumitru Buzatu, PSD, președintele Consiliului Județean Vaslui. A fost prins în flagrant de DNA. Greu să aduni într-un singur politician toate reflexele toxice așa cum sunt ele stivuite în șeful de la Vaslui. Presa face un CV al toxinelor care sunt stocate în trupul politic al vasluianului. A fost un fan al Republicii Dragnea și a criticat în termeni suburbani (răgete”, „răgălii”) protestatarii care s-au aflat în Piața Victoriei în timpul regimului Dragnea. În 2020, Dumitru Buzatu a pus la îndoială, în cadrul ședinței Comitetului Executiv al PSD, existența coronaviruslui, și i-a catalogat pe liderii social-democrați drept ”niște proști”, neștiind că a uitat să închidă microfonul. Tot în 2020, în plină pandemie de coronavirus, Dumitru Buzatu a avut o ieșire nervoasă în timpul unei ședințe a CJ, după ce un consilier PNL i-a atras atenția că nu poartă mască de protecție. Buzatu i-a replicat că nu-l poate obliga nimeni să folosească masca, deși există o reglementare în acest sens, iar amenzile sunt cuprinse între 500 şi 2.500 lei. În 2018, Libertatea arăta că Secera și ciocanul, simbolurile comunismului, sunt prezente în continuare pe holurile Consiliului Județean Vaslui. ”Sunt expresii ale realismului socialist în artă”, își explica Buzatu la acel moment decizia de a nu înlătura simbolurile comunismului. Ei bine, foarte interesant,  toate aceste atitudini și opinii sunt caracteristice cumva celor mai corupți politicieni români. Ei vor și provoacă cât mai mult haos în societate, sprijină dărâmarea puterii Justiției și susțin pentru asta orice putere vicioasă așa cum a fost cea din timpul Regimului Dragnea. Domnul Buzatu e un rebut politic, o daună totală pentru România oricum am privi lucrurile. Proba acestui lucru a fost dată vineri.  Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA vineri seara, în timp ce ar fi primit o mită de 1,25 milioane lei pentru acordarea unui contract. Flagrant! Firește, DNA, care e după Kovesi vasal politic, face ce i se spune. Dar în măsura în care acest lucru e adevărat, înseamnă că PSD a început să-și facă ordine în menajeria de caracatițe cu față umană. Iar dl Buzatul e una dintre ele! Filmul flagrantului AICI.

 

 SÂMBĂTĂ, 23 SEPTEMBRIE 2023

O reformă fiscală prea mică, pentru o gaură bugetară prea mare

România se scufundă lent, dar sigur în datorii și deficite bugetare. Timp nu mai este! Guvernanții chiar nu mai au încotro și trebuie să ia măsuri care să oprească declinul, dacă nu vor dea cu țara de gardul falimentului. Ca să ieși dintr-o atare jenă financiară legile economice n-au mamă, n-au tată: sau reduci cheltuielile, sau mărești veniturile, sau și una și alta. Altă cale nu e! Iar calea asta se numește austeritate! În prag de alegeri, cuvântul austeritate sună a prohod pentru alianța de la guvernare.  Fie orice, numai austeritate nu! Prin urmare, Guvernul Ciolacu are de rezolvat o ecuație extrem de dificilă până la alegeri: cum să facă rost de bani, fără să torpileze buzunarele românilor. Se poate într-un singur mod care în termeni populari se numește ”cârpeală”. Anunți în gura mare mega-reforma, care de fapt e doar o cârpeală care să țină până după alegeri. Deși Guvernul urmează să-și asume răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale abia săptămâna viitoare, economiștii sunt de părere că impactul bugetar al acestora va fi sub necesarul pentru acoperirea deficitului bugetar. De altfel, chiar estimările Ministerului de Finanțe arată că veniturile realizate din noile taxe vor fi de maxim 1% din PIB în anul următor. Adică, pentru anul viitor, atunci când vor intra în vigoare noile taxe și impozite, sporul bugetar va fi de aproape 20 de miliarde lei, cu 16,4 miliarde venituri din noile taxe și alte 3,3 miliarde ca urmare a măsurilor de reduce a cheltuielilor bugetare. Ministerul Finanțelor consideră că măsurile fiscale adoptate acum vor aduce de la an la an tot mai mulți bani la buget. Fenomenul este negat de specialiștii în economie care sunt de părere că efectele perverse ale acestor măsuri (mediul privat împovărat fiscal, numeroase falimente, mai multă evaziune), dimpotrivă, vor general tot mai puțini bani la buget. Dar nu acest lucru e important acum. Ce contează este că prin măsurile adoptate Guvernul nu rezolvă problema! Ținta de deficit pentru finalul anului viitor este de 3,5 la sută. Cu măsurile actuale scăderea deficitului va fi de cel mult 2 la sută. Prognoza pentru finalul de an 2023 este un deficit bugetar de 6,8 – 7 la sută. Deci e nevoie de măsuri mult mai dure de corecții pentru a ne reîncadra în deficitul asumat. Asta înseamnă că în România de astăzi expresia ”trăiește clipa” are cel mai deplin sens. Pentru că după alegerile de anul viitor, colții crizei tratate acum cu ceai de tei vor vor mușca năprasnic. După alegeri, Guvernul care-o fi are două soluții: sau taie salarii sau disponibilizează masiv bugetari, sau scoate România din UE și ne bagă în foame generală.  Până atunci, ce poate face statul ca să nu sară în aer deficitul bugetar? Pe lângă ”cârpelile” fiscale, Guvernul Ciolacu poate reduce cheltuielile. Cum? Amânând la plată toate facturile ce se pot amâna astfel încât deficitul bugetar de Revelion să nu arate cu o momâie de Halloween. Adică o formă de a ne fura singuri căciula!

 

DUMINICĂ, 24 SEPTEMBRIE 2023

Fotografia săptămânii

Adevărata față a războiului din Ucraina. Fotografiile reprezintă imaginea unui soldat ucrainean înainte și după ce a fost rănit în război. Îl cheamă Andrii Smolenska, a fost grav rănit, rămas fără vedere, rămas fără mâini, desfigurat. Soția i-a rămas alături. „I-am spus: „Suntem o familie. Nu-ţi face griji. Desigur, vor fi nişte momente grele, dar suntem împreună”, a declarat aceasta.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *