RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 31 septembrie 2020

O moțiune ca să nu pice Ciolacu

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD s-a răsuflat ca o bășică a udului plină pe diagnostic de incontinență urinară. Luni, ședința în care urma să se dezbată și voteze moțiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvorum.  Desigur, pentru că au apetit pentru astfel de chestiuni, lumea politică și chibiții ei au lansat imediat la apă o serie de teorii ale conspirației: că PSD-ul a făcut blat cu PNL-ul ca să se fandosească ele așa de ochii lumii cu moțiunea, că fruntea partidului pesedist a dorit să scape de câteva figuri toxice din echipa lui Liviu Dragnea, că președintele Iohanis s-a înțeles cu PSD să-l execute astfel pe Ludovic Orban,  sau pur și simplu că PSD-ul ar fi dorit să verifice dacă majoritatea mai funcționează sau nu. Nici una din aceste teorii nu stau în picioare pe de-antregul. Moțiunea introdusă de PSD în 17 august a fost pur și simplu o sculă. E vorba de bățul de care domnul Ciolacu a putut ține și ridica în fața membrilor PSD steagul luptei anti-liberale ca să dea un imbold votului în favoarea domniei sale pentru șefia partidului. Când ai alegeri interne și nu ai cu ce te prezenta în fața activului de partid, un glonț băgat pe țeavă ca moțiunea e o butaforie care ajută ca să pozezi în Rambo. Pesediștii s-au pretat la joc și l-au făcut pe domnul Marcel Ciolacu președintele lor, că tot nu aveau altă variantă. După alegerea sa, singura mare problemă rămasă pe capul domnului Ciolacu și a PSD era să nu treacă moțiunea. E mai avantajos politic pentru social-democrați să-i lase pe liberali să ducă greul guvernării în aceste vremuri dificile! I-a ieșit domnului Ciolacu și încă cu bonus. Ținut departe de strategia de faultare a moțiunii, în ziua votului domnul deputat „mitralieră” Cătălin Rădulescu a găsit de cuviință să absenteze din parlament. Dl. Ciolacu a profitat de ocazie, a jucat scena supărării, și a scăpat prin ricoșeu de domnul Rădulescu, un ghimpe tradițional în coasta noii conduceri PSD, imposibil de recuperat. Pentru același păcat doamna Carmen Dan, stâlp de bază și ea pus republicii Dragnea, a fost iertată. Ea a putut fi recuperată. Ca simplă observație, domnul Liviu Dragnea poate fi mândru de noua echipă care conduce acum PSD. Marcel Ciolacu i-a fost vâslaș pe Belina, Sorin Grindeanu i-a oferit pe tavă Ordonanța 13, Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda i-au fost săgeți fidele în toate aberațiile legislative din acele vremuri și, cu voia dumneavoastră, domnul Laurențiu Nistor, a cărui susținere publică pentru Liviu Dragnea chiar și după încarcerarea acestuia ar părea o atitudine principială, dacă ce era de apărat nu ar fi fost o politică pro-infractor, antidemocratică și antieuropeană. Ca și concluzie, moțiunea PSD nu a fost amorsată ca să pice Guvernul Ludovic Orban. Motivul ei real a fost să nu pice domnul Ciolacu din fruntea PSD.

MARȚI, 1 septembrie 2020

Și Guvernul Orban poate. au crescut pensiile și alocațiile pentru copii. DAR După buget!

Românii au înțeles, se pare,  cine le vrea binele și cine nu. Au înțeles de ce ar fi trăit mai prost pe termen lung dacă punctul de pensie ar fi crescut cu 40 la sută, așa cum planificase iresponsabil PSD. Au priceput că social-democrații sunt ”prietenii” vicioși care îi pot duce la pierzanie dacă acceptă să trăiască pe datorie așa cum au legiferat ei. Obligată de presiunea electorală pusă pe ea de PSD, guvernarea liberală a găsit până la urmă soluții. A contat și faptul că pensionarii români, în mare parte, chiar sunt îndreptățiți să primească o creștere a veniturilor lor capabile în prea multe cazuri să asigure doar un trai la limita subzistenței. Prin urmare, de la 1 septembrie, Guvernul Orban a decis creșterea punctului de pensie cu 14 la sută.  Beneficiari sunt aproximativ cinci milioane de pensionari din România  care vor avea veniturile mai mari începând cu această lună. Cu această majorare de 14%, punctul de pensie ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, însemnând o creștere cu 177 de lei. Nu e o avere, dar sunt niște bani care vin în plus. Important este că această creștere de pensii nu periclitează macro echilibrul economic și bugetar al țării. Inflația nu va exploda, datoria publică nu va sări în aer, iar posibilitatea unor creșteri ulterioare a punctului de pensie rămâne viabilă.

MIERCURI, 2 septembrie 2020

Era imposibil să nu ne remarcăm până la urmă. România, prima în UE la rata deceselor COVID-19

România este țara cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19, din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC). După România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1. Statistica morbidă privitor la evoluția pandemiei în România marchează o altă cifră îngrijorătoare. În ultimele trei săptămâni în România au murit de COVID-19 un număr de peste 700 de persoane. Potrivit datelor analizate de direcțiile de sănătate publică, aproape 4 la sută din populația țării a dezvoltat anticorpi la virus. Media europeană și țările care au avut o infectare mai mare au raportat imunizarea de 5-6%. Bilanțul pandemiei a devenit dramatic în România, iar acest lucru ne obligă să ne amintim de acțiunile criminale ale Avocatului Poporului și ale Curții Constituționale care au blocat posibilitatea legală a guvernului de a gestiona criza. Să ne amintim mereu de mesajele de nesupunere la regulile sanitare promovate de PSD și ALDE. Toate au contribuit la răspândirea pandemiei și sacrificarea sănătății românilor care astăzi ocupă primul loc în UE la mortalitate pricinuită de COVID-19.

JOI, 3 septembrie 2020

UE a bugetat aproape 900 de milioane de euro pentru autostrada Sibiu-Pitești

A fost știrea economică a săptămânii.  Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat o investiție în valoare de 875,5 milioane euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Pitești. Aceasta urmează să fie construită în trei etape, iar prima etapă ar trebui să se încheie în decembrie 2023. Ea vizează construirea a 53,38 km de autostradă, inclusiv: șase noduri rutiere; 28 poduri și pasaje; zece viaducte; un tunel; o parcare de scurtă durată; două spații de servicii; trei centre de întreținere și coordonare. Valoarea totala a primei etape a proiectului este de 1.334.389.643,74 Euro și va fi finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 astfel: 85% din valoarea totala eligibilă aprobată, respectiv 875.548.843,35 Euro va fi asigurată din Fondul de Coeziune, iar restul de finanțare în valoare de 458.840.800,39 Euro lei va fi asigurată de la bugetul de stat. Deci, proiecte avem! Bani avem! Ce ne mai trebuie? Autorități care nu pun șpaga înaintea investițiilor! Avem?

De ce freacă Dana Budeanu clanțele PSD?

O știți, nu? E doamna aia de zonă limitrofă cu craci și aere de Grande Madame care plescăie doct povești electorale despre fătălăi nepesediști și pesediști nefătălăi. Cu o fixație pe competențele de superfemeie descoperite de ea la Gabriela Firea. Fu mare deziluzie când s-a aflat joi că doamna Dana Budeanu nu e o gladiatoare care luptă pentru dreptate și bun-simț, ci o simplă guristă care caută de lucru la PSD. Potrivit dezvăluirilor din presă, doamna Dana Buteanu e băgată până peste cap în campania electorală a Gabrielei Firea, iar răsplata ei ar fi o poziție eligibilă pe lista PSD la parlamentare. Nimic nu e sigur însă pentru doamna Budeanu. Ca să primească loc în schema parlamentară, doamna Firea trebuie întâi să fie aleasă din nou primar la București. Numai așa, și doar așa, doamna Firea va avea libertatea totală să o cocoțeze la vârf de listă pe gurista domniei sale, adică pe doamna Budeanu. Decoltata doamnă Budeanu e tot ce mai lipsea de sub pălăria politică a doamnei Firea, după stupefianta doamnă Dăncilă și dalmațienii seculari Petre Roman și Dumitru Dragomir. Că liste de candidați cum face doamna Firea mai rar cineva! Moartea pasiunii electorale!

VINERI, 4 septembrie 2020

Și totuși vaccinul Sputnik V dă imunitate. Putin însă NU

Un studiu preliminar apărut vineri în revista medicală The Lancet arată că vaccinul rusesc Sputnik-V, aflat în curs de dezvoltare în Rusia împotriva noului coronavirus, a declanșat o reacție imunitară în rândul tuturor voluntarilor care au participat la studii clinice în faze incipiente și nu a cauzat efecte indezirabile grave. Firește, și e normal să fie așa, aceste rezultate nu dovedesc DEOCAMDATĂ că vaccinul rusesc asigură o protecție eficientă împotriva infectării cu noul coronavirus, aspect ce va trebui sa fie demonstrat prin studii mai ample, au subliniat experții in medicină. Cu toate acestea, se dovedește că Sputnik V are un potențial extraordinar de a fi VACCINUL SALVATOR. Publicarea într-o revistă științifică prestigioasă a acestor rezultate pozitive vine după un val de neîncredere și replici ironice la momentul anunțului privitor la elaborarea acestui vaccin. S-a întâmplat așa numai și numai din cauză că cel care a făcut anunțul a fost președintele rus Vladimir Putin. E un fenomen general acesta în care realizările deosebite ale unui popor sunt mozolite de amestecul politicului. Practic domnul Putin a confiscat politic realizarea cercetătorilor ruși și din această cauză efectul a fost negativ. Pentru că, în lumea liberă, cuvântul unui președinte autoritarist și agresiv geo-politic are permanent aroma unui fake-news. Și e chiar inexplicabil cum un popor talentat cum e cel rus, cu scriitori, IT-iști, comandanți militari, medici și oameni de știință care au făcut și fac istorie de nivel universal, cum un astfel de popor s-a pricopsit mereu cu cei mai toxici și inumani conducători.

SÂMBĂTĂ, 5 septembrie 2020

”ALO! Scuze că nu pot ajunge azi la școală! Frații și surorile mele sunt morți!”

O crimă teribilă a zguduit întreg mapamondul în această săptămână. Într-un oraș din vestul Germaniei polițiștii au descoperit într-un apartament corpurile fără viață a cinci copii cu vârste de 1, 2, 3, 6 şi 8 ani. Interesant este că forțele de ordine au fost alertate de mesajul unui copil către colegul său de clasă care s-a scuzat că nu poate ajunge la școală „din cauză că frații şi surorile mele sunt morți”. Din primele informații, se pare că mama copiilor i-ar fi otrăvit pe cei cinci. Potrivit unei surse din poliție citate de RTL, mama s-ar fi folosit de pastile. Singurul supraviețuitor, un băiat de 11 ani, nu a fost rănit şi în prezent este în grija rudelor, au transmis polițiștii. Mama copiilor, o femeie de 27 de ani, a scăpat cu viață după ce s-a aruncat în fața unui tren, fiind salvată de pompieri. Cu toate astea, autoritățile au precizat că starea acesteia nu permite să fie intervievată de polițiști. Jurnaliștii germani mai scriu că mama a născut primul copil la 16 ani şi că mai apoi s-a despărțit de tatăl copiilor. În mijlocul acestei drame teribile, rămâne șocantă conștiinciozitatea singurului copil supraviețuitor al femeii, care, cu frații morți alături, a ținut să anunțe un coleg și să se scuze că nu poate ajunge la școală în acea zi.

DUMINICĂ, 6 septembrie 2020

Fotografia săptămânii

Capitala Belgiei, Bruxelles, i-a omagiat sâmbătă pe lucrătorii din sistemul sanitar care luptă împotriva pandemiei de coronavirus îmbrăcând faimoasa statuie din bronz Manneken Pis în medic cu halat alb și purtând o masca de protecție.

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *