RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 23 august 2021

Ardealul, miză electorală de bază în Ungaria

Președintele Ungariei, János Áder, a comparat, luni, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, semnat la sfârșitul Primului Război Mondial și prin care Transilvania a revenit României. Nu este prima tachinare de acest gen venită din partea autorităților maghiare. Cu câteva luni înainte, premierul maghiar Viktor Orban, vorbind despre educație, a postat pe o rețea de socializare o hartă a Ungariei Mari, care acum mai bine de 100 de ani cuprindea și Transilvania. Tema Ardealului este folosită de actuala putere de la Budapesta pentru a stimula electoral partidul Fidesz aflat la putere în Ungaria.

 

MARȚI, 24 august 2021      

Valul patru al pandemiei inaugurat oficial în România

Șeful vaccinărilor naționale, dr. Valeriu Gheorghiță a decretat marți, oficial, că România este luată de valul patru al pandemiei. Mai rău decât asta, anunță oficialul, varianta Delta a virusului tinde să devină dominantă. Alte surse ne informează că mutația virusului este mult mai molipsitoare și atacă preponderent tineri. Iar statistica pompează în  mass-media creșteri zilnice la îmbolnăviri, cazuri grave la ATI și decese. Zvonuri că din toamnă virusul lansează un nou atac au făcut carieră încă de la începutul lunii iunie. De ce tocmai din toamnă? Nimeni nu are o explicație convingătoare. Nici pentru asta, nici cum s-a întâmplat de virusul a stat cuminte pe toată perioada sezonului estival. Timp de aproape trei luni pandemia aproape că n-a mai fost băgată în seamă, nici de autorități, nici de oameni.  Înghesuiala de piei dezgolite de pe plajele de la Marea Neagră a fost mai mare anul acesta comparativ cu anii dinaintea pandemiei. Dacă perioada de incubație a bolii e de 4 zile, la mijlocul lui iulie trebuia să fie prăpăd. Nu a fost! Românii au trecut prin vară ca în vremuri normale și din luna iunie până acum  nu a fost anunțată nici o alertă de COVID, ca și când virusul s-ar fi retras undeva exersând mutații. Acum însă a revenit! Oficial, pandemia s-a ținut de prognoză și inaugurează toamna cu valul 4 Delta. E clar că trebuie să fim prudenți, dar e imposibil să nu te gândești la scenarii. O fi liber virusul și de Revelion?

 

MIERCURI, 25 august 2021

Facerea de bine cum se mai numește azi?

Eroul zilei de miercuri a fost șoferul de TIR Georgian Dinu. Cu o manevră de mare maestru al volanului, bărbatul a evitat în ultima secundă să strivească sub roți o femeie în vârstă care traversa strada prin loc nepermis. Faza a fost înregistrată de camerele video de pe șosea. În filmare se vede că femeia a fost la câțiva centimetri de moarte,  reflexele șoferului de TIR fiind demne de un pilot de Formula 1. Spectaculozitatea salvării femeii iresponsabile de la o moarte sigură este însă depășită de reacția bătrânei. Imediat după eveniment aceasta a fost amendată cu suma de 435 de lei pentru traversare neregulamentară. Nemulțumită de acest lucru, femeia nu a găsit ceva mai bun de făcut decât să dea vina pe salvatorul ei. ”Da’ cine l-a pus pe el să treacă aşa aiurea, de nebun? Cum? De exemplu, eu mergeam, nu? Când să mă cobor jos, aud că uite maşina. Da’ maşina, dacă era, nu mă lovea?”, a declarat aceasta. Adică,  zice salvata de la moarte, dacă șoferul a văzut-o că traversează șoseaua, trebuia să-și dea seama imediat că nu are ce căuta cu TIR-ul pe acolo. Ceea ce demonstrează din nou că nu există faptă bună, chiar ieșit din comun de bună, care să rămână nepedepsită.

 

JOI, 26 august 2021

Medicii români se confruntă cu ”vaccinarea la chiuvetă”

Primul semn de întrebare a apărut pe secțiile ATI: tot mai numeroși bolnavi cu forme severe de COVID prezentau certificat de vaccinare. Discrepanța dintre evoluția bolii și statutul de vaccinat a atras atenția privitor la unele posibile falsuri înregistrate în procesul de vaccinare. Dezbaterea problemei pe site-urile  medicale a dus la cristalizarea unei opinii privitor la care cetățeni interesați să obțină certificatul de vaccinare încearcă să le obțină fără să se vaccineze cu adevărat.  Se adaugă la asta declarațiile mai multor medici de familie care au declarat că au avut pacienți care le-au cerut să ”mimeze actul vaccinării”. Fenomenul a primit și o denumire: ”vaccinare la chiuvetă”. Pacientul se duce la medicul său de familie, plătește la negru prețul vaccinului, doza se aruncă la chiuvetă, iar pacientul primește certificatul de vaccinare. La Timișoara, poliția a deschis chiar dosar penal pentru infracțiunea de fals intelectual și zădărnicirea combaterii bolilor, după ce s-a dovedit rezonabilă suspiciunea că mai multe persoane internate cu forme grave de Covid în spitalul timișorean dețin certificate de vaccinare nereale.

 

VINERI, 27 august 2021

AUR prins că trage patriotic pe nas

Știrea zilei de vineri e cu purtătorul de cuvânt al partidului părăsit de maestra de ceremonii Șoșoacă. Domnul Mircea Gheorgheosu (foto), colportor de vorbe la AUR, a fost depistat ca fiind fericitul posesor al unor doze de drog. Sfidarea este maximă, pentru că aurarul a defilat cu ”stimulentul” chiar în clădirea Parlamentului.  Ca să nu intre la chestiuni penale grave, auristul s-a grăbit să se umilească spunând că e doar un simplu consumator de marijuana, neavând ambiții de dealer. Șefii lui de la partid au înghițit broasca încercând să o dea pe glumițe tipice pentru situații în care musca șade pe căciulă. Oricum, momentul a fost pentru auristul domn Gheorgheosu un prilej de a-și etala iubirea de țară și de lege, spunând aproape că legea în România e sfântă, iar el rămâne cu ce-i mai rămâne, adică sufletul, alături de colegii și prietenii care-și dedică viața în serviciul binelui. Vă dați seama? Și încă domnul nu consumase nimic! Evident, a urmat o demisie cu suspendare din toate funcțiile. Adică numai până ce cercetările privitor la posesia de droguri va lua sfârșit. Pronosticul e optimist!

 

SÂMBĂTĂ, 28 august 2021

V-ar face colegii așa ceva?

Gestul unor profesori de la o școală americană a făcut înconjurul planetei. Aceștia, într-o incredibilă solidaritate umană, sentiment aproape uitat în actualele timpuri, au decis să pună fiecare bani ca să cumpere un automobil. După achiziționarea acestuia, automobilul a fost donat omului de serviciu din școală. Acesta locuia la câțiva kilometri de sediul școlii, iar posibilitățile lui financiare nu-i permiteau să cumpere o mașină. Era obligat astfel la o navetă de câțiva kilometri pe jos în fiecare zi. Momentul în care colegii i-au înmânat cheia mașinii a fost înregistrată și postată pe Internet, iar reacția omului de serviciu a meritat fiecare bănuț investit în acest gest filantropic.

 

DUMINICĂ, 29 august 2021

Nicole Gee, membră a trupelor de infanterie din Statele Unite, protejează cu grijă un bebeluş afgan pe aeroportul din Kabul. Fotografia publicată de tănăra de 23 de ani în urmă cu o săptămână pe o platformă de social-media era însoţită de declaraţia: „Îmi iubesc meseria”. Femeia-soldat a fost ucisă în atentatele de joi de la Aeroportul din Kabul.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.