România, la un pas de Aur, la Mondialul de acrobaţie cu planorul

Cu două zile înainte de finalul Campionatului Mondial de acrobaţie cu planorul, echipa României este pe locul I. „Ar fi o reuşită extraordinară să ne păstrăm primul loc la clasa Advance”, spune George Rotaru, directorul Aeroclubului României. Sâmbătă, de la ora 10, pe Aerodromul Săuleşti, organizatorii competiţiei dau startul unui show aviatic care nu trebuie ratat.

George ROTARU, directorul Aeroclubului României

Evoluţia echipei României i-a suprins plăcut pe toţi cei implicaţi în competiţie: „Dacă păstrăm rezultatul de până acum şi luăm locul I la clasa Advance, acesta va fi cel mai bun rezultat obţinut de piloţii români în toată istoria acrobaţiei cu motorul.

Toţi cei din echipă au mers foarte bine. La individual, Octav Alexan este pe locul III. Se văd acum rezultatele antrenamentelor şi a investiţiei Aeroclubului României într-un planor nou. Echipa s-a ridicat mult”, declară George Rotaru.

Echipe din 13 ţări s-au înscris la Mondialul din 2019. Practic, cei mai buni piloţi de acrobaţie cu planorul concurează la „22nd FAI & WGAC 10th FAI WAGAC 2019 Romania”. Concursul se desfășoară pe două clase – Advance şi Unlimited. Echipa României e formată din cinci piloţi înscrişi la clasa Advance.

Sportivii spun că nu e deloc simplu să faci performanţă în acest sport. „La Mondial, participă cei mai buni piloţi din ţările înscrise şi fiecare din ei zboară foarte bine. Acrobaţia cu planorul e mai grea decât zborul în linie dreaptă sau zborul normal – trebuie să ai şi aptitudini fizice pentru a rezista, organismul trebuie să fie pregătit. Piloţii care au înclinaţie spre acrobaţie se selectează de mici. Antrenamentul înseamnă multe zboruri, pregătire multă cu antrenorul şi o atenţie foarte marte în cele câteva două – trei minute cât durează zborul. O singură oprire făcută la un unghi greşit poate să te coste mult”, explică Alin Droboş, unul dintre piloţii din echipa României.

Alin DROBOȘ unul dintre piloţii din echipa României

Cine a avut curiozitatea de a vizita Aerodromul Săuleşti în aceste zile a putut urmări dansul planoarelor. Serii de lupinguri, tonouri, ranversări au ţinut iubitorii aviaţiei cu ochii pe cer. „Acrobaţia cu planorul este dificilă şi în procesul de învăţare – este o activitate costisitoare pentru că planorul trebuie tractat cu avionul până la o înălţime de minim 1.200 m. Zborul acrobatic durează patru-cinci minute.

Programul de figuri acrobatice prestabilit se execută la verticala unui pătrat marcat pe sol cu nişte panouri albe, cu latura de un kilometru. El se proiectează imaginar pe verticală într-un cub. Arbitrii stau pe margine la o distanţă care le permite să vadă foarte bine evoluţia fiecărui planor. Se dă notă pe fiecare figură acrobatică şi pe întreg programul”, explică George Rotaru. Aeroclubul României a investit mult în Aerodromul Săuleşti pentru a oferi condiţii bune pentru organizarea competiţiilor de anvergură, iar lucrul a fost remarcat şi de staff-ul şi arbitri de la Mondial: „Ştim că românii sunt în stare să organizeze competiţii frumoase. Aerodromul Deva este un spaţiu larg, deschis, nu e obstrucţionat de copaci, piloţii pot vedea bine pătratul în care evoluează. Este loc destul pentru avioane, echipaje, pentru arbitri. Aerodromul este foarte bine aşezat, are spaţii administrative şi hangare frumoase pentru competiţii de genul ăsta în care zboară peste 50 de piloţi.  Principalul avantaj este că e un loc pentru zbor şi nimic altceva”, spune arbitrul principal Philippe Kuchler.

În 2018, echipa României de acrobaţie cu planorul a urcat pe locul III al podiumului. Acum conducerea Aeroclului României, piloţii şi instructorii speră într-un rezultat care să le păstreze locul pe podium, scrie George Rotaru: „Felicitări întregii echipe, să le ţinem pumnii în continuare şi mulţumim colegilor noştri, peste 50 la număr, care muncesc pentru organizarea şi susţinerea primului Campionat Mondial de acrobaţie cu planorul din ţara noastră!”

După competiţie, conducerea aeroclubului are planuri şi mai mari cu echipa pe care vrea să o crească: „Mărim numărul instructorilor, al piloţilor care fac acrobaţie cu planorul. Avem deja două planoare bune, unul la Deva, altul la Bucureşti, dar acestea se vor mişca în ţară, în funcţie de necesităţi. Ne dorim şi mai multă performanţă!”

Premierea echipelor şi a piloţilor câştigători se va face sâmbătă, 27 iulie, la Aerodromul Săuleşti. De la ora 10, Aeroclubul României organizează un show aviatic spectaculos la care intrarea este liberă. La eveniment participă şi Forţele Aeriene Române cu MIG-21 Lancer şi elicoptere militare IAR 330 Puma.

Urmează demonstraţiile de măiestrie şi acrobaţie ale formaţiilor de paraşutişti Blue Wings, acrobaţia cu planorul a echipei White Wings şi a piloţilor „Hawks of Romania”. Vor evolua de asemenea şi echipele câştigătoare ale ediţiei 2019 a Mondialului de acrobaţie cu planorul.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *