Salvaţi Copiii: Una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical în timpul sarcinii

Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale; jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele, ecografiile sau consultațiile nu au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani. Datele INS pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

Acestea sunt o parte din subiectele dezbătute astăzi în cadrul mesei rotunde cu tema „Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural” pe care Organizația Salvați Copiii a organizat-o cu sprijinul Fundației OMV Petrom pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Evenimentul a avut loc la Universitate de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și au participat Ministrul Sănătății, Profesor Universitar Dr. Alexandru Rafila, Președinta Colegiului Medicilor din București, Profesor Universitar Dr. Cătălina Poiană, alături de Conferențiar Dr. Craiu Mihai , Președintele Executiv Salvați Copiii, Alexandrescu Gabriela și Președinta Fundației OMV Petrom, Ana Maria Mihaescu , medici de familie, moașe, precum și experții locali Salvați Copiii care lucrează direct cu mamele și copiii dezavantajați din mediul rural.

foto: facebook Salvați copiii România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *