Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii

În vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Aceasta sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni.  Această Biserică, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.

Sărbătoarea Izvorul Tamaduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxa în timpul secolelor V – VI.

În toate bisericile și mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșește slujba de sfințire a apei, după o rânduiala adecvată Săptămânii Luminate.

Menționam că exista mai multe modalități de a reda în icoana praznicul „Izvorul Tămăduirii”. Însă, cea mai întâlnită icoana este aceea care o prezintă pe Maica Domnului cu mâinile ridicate în rugăciune sau Oranta, având în față un potir în care stă Mântuitorul Hristos copil – Emanuel – binecuvântând cu mâna dreaptă.

Hristos este Izvorul dătător de viață. Maica Domnului, fiind mama Sa și unită într-un mod deosebit cu El, primește binecuvântările Lui, inclusiv darul vindecării de boli și devine și ea izvor al tămăduirii.

Tot în această zi facem pomenirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Ghighiu – Siriaca

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.