Scene de război și armament la peste 1600 de metri altitudine

Pasul Vâlcan va fi din nou locul de desfășurare a unor scene de luptă cu echipament și armament din 1916. Zona este una încărcată de istorie. În anul 1916, aici a avut loc Prima bătălie de pe Valea Jiului. Aceasta  s-a desfășurat între între 23 – 29 octombrie 1916 și a avut ca rezultat zădărnicirea încercării Armatei 9 germane de forțare a Munților Carpați prin trecătorile Surduc și Vâlcan.

Evenimentul intitulat, generic, „Prin Valea Jiului spre Marea Unire” se va desfășura în zilele de vineri, 20 august și sâmbătă, 21 august și va fi organizat la Memorialul Eroilor din Primul Război Mondial, ridicat la cota 1600 m pe locul primei linii de front din Marele Război al Reîntregirii din 1916 – 1918.

Bătălia de pe Valea Jiului a făcut parte din operația de apărare a trecătorilor din Munții Carpați, cea de-a treia operație de nivel strategic desfășurată de Armata României în campania anului 1916. Ea s-a desfășurat începând cu a doua decadă a lunii septembrie și până la începutul lunii octombrie 1916, având trei obiective principale: oprirea ofensivei declanșate de inamic pe frontul din Transilvania, menținerea și consolidarea unui dispozitiv defensiv pe aliniamentul Munților Carpați și crearea condițiilor pentru reluarea inițiativei strategice și trecerea la ofensivă.

Prin Pasul Vâlcan trec două drumuri istorice. Este vorba de Drumul lui Traian – construit de armatele romane și, care unea în urmă cu două milenii Drobeta cu Ulpia Traiana și Drumul Neamțului – numit astfel deoarece se află în apropierea locului pe unde în Primul Război Mondial, în urma declarației de război a României împotriva Austro-Ungariei, Armata Română a trecut granița. Tranșeele rămase din timpul marii conflagrații sunt vizibile și în ziua de astăzi. Drumul Neamțului se suprapune pe traseul DJ664 și pe o porțiune de câțiva km cu Drumul lui Traian, spre Vulcan.

 

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *