Situație critică la Petroșani după confirmarea primului caz de coronavirus

Este stare de alertă la nivelul Văii Jiului după ce s-a confirmat un prim caz de coronavirus.Tânăra venită din Veneto, Italia, nu a respectat normele de izolare. În plus nici mama sa nu a stat acasă. Pentru că tânăra venită din Italia nu avea asiguare medicală, mama femeii s-a plimbat pe la toate instituțiile publice. Cu cel puțin 200 de persoane a intrat aceasta în contact.

De altfel, directorul Spitalului de Urgență din Petroșani, acolo unde a fost internată tânăra susține că timp de 4 zile nu a avut nicio restricție. Asta pentru că nu s-a știut de unde a venit și că trebuie să stea în izolare.

 ”În perioada 1 martie și până în data de 5 martie, când a fost internată în Petroșani, ea a fost ”liberă” și a profitat de libertatea respectivă”,a declarat medicul Alin Vasilescu, managerul SUP Petroșani, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

Jandarmii au fost cei care au alertat medicii, după ce nu au găsit-o acasă pe tânăra care trebuia să stea în izolare. Aceasta a fost și amendată de DSP pentru că nu a respectat normele de izolare.

În cursul zilei de joi, 5 martie, s-a internat în Spitalul de Urgență Petroșani o pacientă în vârstă de 26 de ani, fără a preciza că vine din Italia, cu probleme neurologice. În data de 6 martie, am aflat de la jandarmi că această pacientă este pe lista persoanelor care ar trebui să se găsească pe lista persoanelor izolate la domiciliu și din acel moment s-au luat măsurile care trebuiau luate pentru a izola această pacientă, care nu avea contact cu vreun caz COVID 19, dar venea din zona respectivă, mai precis de la Verona. Începând cu seara de vineri, când a venit și DSP, s-a aplicat amenda pentru părăsirea izolării la domiciliu. Evoluția pacientei în prima fază a fost nefavorabilă în cursul zilei de luni, când s-a administrat medicație, ce am putut obține la nivelul spitalului, pentru problemele ei neurologice. Menționez că pacienta nu a avut niciun moment acuze care să țină de definiția actuală care o avem pentru o boală care să țină de COVID 19. În cursul nopții de luni spre marți a fost recoltată de către cei de la DSP, iar ieri în cursul serii pe diverse canale a apărut confirmarea că ar fi pozitivă pentru COVID 19, motiv pentru ca mai târziu, după ora 12.00, a fost preluată de o ambulanță, cu izoleta aceea specială ISU și dusă la Timișoara. Problemele generate de această pacientă sunt cu implicații deosebite, care vor trebui văzute și evaluate de către cei de la DSP în cursul anchetei epidemiologice, pentru că ea în perioada 1 martie și până în data de 5 martie, când a fost internată în Petroșani, ea a fost ”liberă” și a profitat de libertatea respectivă. A fost inclusiv la Hunedoara, deci traseul este destul de lung. Din momentul internării, problemele pe care le ridică sunt contactele avute în perioada  5 și 6 martie, perioadă în care nu se știa de unde vine și ca atare protecția față de ea a fost cea obișnuită față de orice alt pacient. Abia în data de 6 s-au instituit măsurile de protecție cerute de un pacient suspect de Covid 19. Ca atare, probabil ancheta epidemiologică pe care o va face DSP în afara spitalului va fi destul de stufoasă. În interiorul spitalului apar o serie de probleme urmare a acestor contacte, care ridică mai multe linii care s-ar putea să ducă la posibila închidere sau restrângerea activității unor secții. Aici vom vedea după discuțiile cu cei de la DSP care sunt măsurile care trebuie să le impună”, a mai supus sursa citată.

Acum se face o anchetă epidemiologică pentru a stabili cine sunt contacții tinerei.

Nouă ni s-a cerut listă de către DSP cu privire la contacții pe care această doamnă i-a avut pe perioada internării. Toate aceste persoane vor fi luate și evaluate de către cei de la DSP, fie că se află încă în spital, fie că se află la domiciliu sau în altă parte. (…) Această doamnă, din punct de vedere medical nu a prezentat niciun moment vreun simptom din cele care sunt în lista dată de toate protocoalele care există la ora actuală pe plan național. Această persoană a avut un diagnostic neurologic, nu a avut niciun moment un diagnostic de probleme respiratorii, care să țină de o infecție respiratorie. Din păcate pentru ea și foarte probabil, această infecție la ea s-a manifestat prin complicațiile ei, nu prin boala obișnuită. Aici e problema. Ea nu a avut manifestări care să motiveze recoltarea. A fost recoltată în momentul în care au apărut subfebrilitățile care sunt pe listă. Spitalul de Urgență Petroșani nu este în carantină. Funcție de evoluția situației, dacă este nevoie vom lua această măsură. Carantina înseamnă momentul în care nu intră și nu iese nimeni din spital. La  ora actuală, este restricționat accesul vizitatorilor în spital. La noi încă nu avem persoane în izolare la spital”, a precizat dr. Alin Vasilescu, manager SUP.

Grav este și faptul că un echipaj de pe Ambulanță a intrat în contact cu tânăra, fără a ști că aceasta este infectată cu noul virus care a pus în alertă instituțiile la nivel global. Membrii echipajului de urgență au interacționat, timp de 4 zile, cu pacienții dar și cu familia.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *