Radiologie intervenţională folosită pentru confirmarea suspiciunilor de leziuni oncologice ale sânului, la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara

Biopsia mamară sub ghidaj ecografic este una dintre cele mai noi tehnici folosite în cadrul Laboratorului de Imagistică al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara. Intervenţia este, practic, ultima etapă de diagnostic în cadrul investigaţiei unei suspiciuni de cancer.

otrivit unui comunicat de presă, de vineri, al unităţii medicale, pacientele au deja un prim scor de risc crescut, obţinut în urma unei mamografii, completată de cele mai multe ori cu un examen de ultrasonografie mamară, pasul următor fiind biopsia. Aceasta este făcută sub ghidaj ecografic, permiţând obţinerea unui fragment din ţesutul tumoral ce urmează a fi supus apoi unei analize anatomopatologice care va reliefa  tipul şi subtipul tumoral caracteristic leziunii respective, va permite analiza unor parametri, a unor mutaţii şi a unor caracteristici lezionale care fac posibilă, pe de-o parte, încadrarea tumorală, iar, pe de alta, stabilirea unei conduite terapeutice.

„Presupune o examinare ecografică prealabilă, pentru a alege zona de abord care pune în evidenţă leziunea şi căile de abord cât mai facile până în vecinătatea leziunii. Intervenţia se face sub anestezie locală, utilizându-se un pistol semiautomat de biopsie. În termeni simpli, un ac mai gros care este introdus până la nivel lezional, după o anestezie locală, care permite prelevarea unui fragment de dimensiuni diferite, de 1-2 cm. Post procedură, fragmentele sunt fixate în formol, sunt trimise către laboratorul de anatomopatologie, iar pacienta rămâne sub observaţie”, a declarat dr. Antonio Fabian, medic rezident la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Incizia făcută cu ajutorul unui bisturiu are dimensiuni foarte mici, de câţiva mm, pentru a permite pătrunderea unui ac, de care e legat un fir subţire, care va fi condus, sub control imagistic, până la leziunea aflată la nivelul sânului. Zona de acţiune este mai bine vizualizată datorită ghidajului ecografic. Pistolul de biopsie şi instrumentarul de prelevare semiautomat permit recoltarea unui fragment cilindric care îl va ajuta pe specialistul anatomopatolog să obţină un rezultat care să facă diferenţa între un nodul benign şi unul malign.
„Din punct de vedere legal, din punct de vedere terapeutic, pacienta sau pacientul, în cazuri mult mai rare, nu poate fi încadrat oncologic, ca să beneficieze de un tratament modern şi ţintit şi cu o anumită rată de succes, şi să aibă un potenţial ori de curabilitate ori de prelungire a supravieţuirii şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii, fără un rezultat histopatologic.  Şi, mai mult decât atât, rezultatul histopatologic tranşează diagnosticul diferenţial între o leziune benignă şi una malignă”, explică dr Antonio Fabian.
Procedura, care se face pe baza unei internări de zi, are mai puţine riscuri decât chirurgia clasică şi permite recuperarea mai rapidă a pacientei.
„Tehnica de biopsie mamară vine în completarea examenului imagistic al sânului pentru leziunile suspecte. Este o metodă minim invazivă care va confirma această suspiciune a unei posibile leziuni neoplazice. Pacientele care se internează sau se adresează spitalului nostru vin cu o suspiciune de leziune mamară şi pleacă cu o confirmare de diagnostic, ceea ce este foarte important în managementul acestei patologii”, precizează dr. Diana Manolescu,  director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.
În Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara aceste intervenţii se fac pe baza unei programări, în cadrul Centrului de Imagistică şi Radiologie Medicală.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *