Statuia minerului și alte simboluri ale Petroșaniului

Flacăra va lumina statuia minerului din parcul central Carol Schreter din Petroșani. Cel puțin asta își doresc edilii să realizeze anul viitor. Se dorește amplasarea unei flăcări cu gaz metan în fața statuii minerului. Focul are o simbolistică foarte puternică pentru Valea Jiului. Focul a mistuit sute de vieți care au trudit în subteran, dar focul arde și datorită acestor eroi ai minelor. Datorită lor, prin efortul lor de a scoate zilnic cărbune, există Valea Jiului, care trebuie să dăinuie și în viitor.

De altfel, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, propune ca de anul viitor, în acest context în care mineritul este principalul simbol al Văii Jiului, Zilele municipiului să aibă loc în data de 6 august. La această dată, se sărbătorește Ziua Minerului. Astfel, evenimentele artistice ar urma să fie programate, pentru luna august.

Vreau anul viitor să facem două lucruri: să stabilim Zilele orașului pe data de 6 august când e Ziua Minerului, să rămână în permanență 6 august, iar o altă chestiune care vrem să o facem este ca în fața statuii minerului din Parcul Carol Schreter să facem o flacără cu gaz metan care să ardă tot timpul, în fața minerului. Va avea o însemnătate simbolică, ca și flacăra olimpică, cu două semnificații puternice: una este o lumină aprinsă în memoria celor care și-au pierdut viața în subteran și un simbol al faptului că lumina în Valea Jiului nu trebuie să se stingă niciodată”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Zilele municipiului Petroșani au fost organizate, anul acesta, în luna iunie. Odată legate cele două evenimente, Ziua Minerului, dar și Zilele municipiului Petroșani, se va da o notă mai puternică simbolului local care definește regiunea.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.