Suntem „tigrii Europei”?!

Ar fi de rîs, dacă n-ar fi de plâns! Tocmai îl ascultăm pe Ministrul Finanțelor, Dl Ionuț Mișa, prezentând proiectul bugetului pe 2018, ca și când urmează să dea bunăstarea peste noi. Oamenii aceștia au tupeu, nu glumă! Ne mint în față, prevalându-se, arbitrar, de cifre așezate convenabil în fraze care pot deruta un neavizat.

Comisia Națională de Prognoză anticipează o creștere economică de 5% și în anul 2017! Așadar, economia va crește, Mișa vorbește săltăreț și optimist, dar Guvernul ia măsuri  de austeritate! A început vreo criză și noi nu știm?! Cum se face atunci că, de la 1 ianuarie 2018:

  • Nu se aplică Legea pensiilor, adică punctul de pensie nu crește cu 100% inflația și 50% sporul de câștig salarial mediu brut. Măsură amânată până la 1 iulie!
  • Se blochează angajările în sectorul public! Câți tineri vor mai avea acces în administrația publică, în cercetare sau în alte domenii unde ar trebui să aducem tineri performanți?
  • Cheltuielile publice sunt tăiate cu 10%! Ordonatorii de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice au obligaţia de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aferente întreţinerii şi funcţionării instituţiei.
  • Drepturi din legea salarizării sunt amânate până la Sfântul Așteaptă! De exemplu, în anul 2018 nu se acordă personalului bugetar tichete cadou, premii precum şi indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia de vacanţă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 și nici nu se plătesc orele suplimentare!
  • În anul 2018 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă pentru personalul militar, iar alte drepturi sunt plafonate!
  • Sunt interzise unele categorii de achiziții publice, cum ar fi cele privind achiziția de mobilier sau autoturisme.
  • Sunt amânate proiecte extrem de importante pentru copii, pentru elevi! Se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I – IV; fără tichete sociale, fără contul educațional de 500 de euro pentru fiecare nou-născut!!!

Concluzii: Guvernul aruncă la coșul de gunoi, încă o dată, ca și în anul 2017, Legea nr. 69/2010 privind responsabilitate fiscal bugetară! Ieri EcoFin deja a adoptat o decizie privind deraierea României de la obiectivele de stabilitate și consolidare bugetară! Este semnul cel mai clar venit de la Comisia Europeană că România riscă o situație de gravă criză bugetară!

PSD nu respectă legislația în vigoare elaborată de Parlament, încălcând Constituția României, art 1 (alin5)  operând prorogări și suspendări de termene, la nivelul Executivului. Parlamentul este transformat într-o anexă Guvernului!

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.