Tensiunea arterială poate fi măsurată pe baza unei banale filmări cu telefonul

Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă prin care pot măsura tensiunea urmărind figura pacientului pe video.

O echipă de cercetare compusă din specialişti din Canada şi China a publicat detaliile unei cercetări în urma căreia a fost realizată o metodologie de măsurare a tensiunii arteriale pe baza unei banale filmări a pacientului.

Pentru că pielea facială este translucentă, senzorii optici de pe un smartphone pot captura lumina roşie reflectată de hemoglobina de sub piele.

Folosind ceea ce oamenii de ştiinţă au numit imagistică optică transdermică, aceştia au putut vizualiza şi măsura modificările din circulaţie a sângelui.

Pentru acest studiu s-a apelat la 1.328 de voluntari, care s-au filmat cu camera frontală a smartphone-ului vreme de două minute.

Astfel, s-au putut măsura trei tipuri de tensiune arterială cu o precizie de 95%.

A fost dezvoltată chiar şi o aplicaţie, numită Anura, care pe baza unui video selfie de 30 de secunde poate măsura ritmul cardiac de repaus şi nivelul de stres. Printr-un update viitor, aplicaţia va putea măsura şi tensiunea arterială.

Cercetătorii recunosc că au nevoie să continuie studiul până când metoda să poată fi folosită pe scară largă. O limitare vine din faptul că voluntarii au fost doar de origine Asiatică şi Europeană, iar tehnologia nu a fost testată şi cu oameni de culoare.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.