Termocentrala Paroșeni poate furniza agent termic

Termocentrala Paroșeni poate asigura agent termic în toate localitățile Văii Jiului, dar cu anumite condiții. Cel puțin asta subliniază oficialii Ministerului Energiei.

”Sucursala Electrocentrale Paroșeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara deține capacități de producere și transport a energiei termice, care pot asigura alimentarea cu agent termic în toate localitățile Văii Jiului, iar conducerea societății și-a exprimat disponibilitatea pentru continuarea acestei activități prin livrarea agentului termic consumatorilor la un tarif aprobat de ANRE în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, arată un document al ministerului Energiei.

Societatea de termoficare din Petroșani a intrat în faliment la finalul lunii septembrie. Soluția alternativă pentru furnizarea agentului termic a fost concesionarea de către municipalitatea de la Petroșani a serviciului de distribuție a energiei termice.

”Finanțarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a magistralei de termoficare, racorduri alimentare puncte termice și sistem de distribuție energie termică poate fi susținută doar prin atragerea de fonduri de către autoritățile publice locale, fapt pentru care se impune, de urgență, realizarea unei analize obiective în urma căreia să se poată stabili dacă este fezabilă ideea preluării magistralei de termoficare de către autoritățile locale în vederea modernizării acesteia prin atragerea de fonduri nerambursabile”, mai arată ministerul.

Numai că redimensionarea și reabilitarea întregii magistrale trebuie privită ca un ansamblu. Astfel, ar trebui ca acestea să fie realizate prin ADI Termoficare, lucru de care s-a mai discutat și până acum, însă fără niciun efect.

“Considerăm că în contextul prezentat, repararea, redimensionarea și modernizarea înrtegului sistem de transport și distribuție a agentului termic, trebuie organizată ca un tot unitar pe baza unui program coordonat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoficare Valea Jiului, existând astfel șanse reale de accesare a fondurilor nerambursabile în vederea atingerii acestui deziderat. Ca urmare, autoritățile locale ale municipiilor Petroșani și Vulcan au obligația să asigure un sistem de termoficare inclusiv prin alocări de la bugetul local și/sau prin alte surse de finanțare, cu sprijinul efectiv al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice”, mai notează ministerul.

Singurii care ar putea avea căldură în această iarnă în sistem centralizat sunt abonații de la Petroșani. edilii estimează că undeva în jurul datei de 1 decembrie ar putea porni căldura, asta în condițiile în care procedura de concesionarea a distribuției agentului termic nu este întârziată din cauze birocratice.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *