„Tic Pitic”, trei zile de experienţe educaţionale pentru copii, online

Teatrul „Ion Creangă” organizează, în perioada 29 – 31 ianuarie, cea de-a şaptea ediţie „Tic Pitic – Zilele Small size”, un eveniment care sărbătoreşte teatrul dedicat celor mai tineri spectatori, copiii cu vârste de la 6 luni la 6 ani.

Timp de trei zile, pagina de Facebook a Teatrului „Ion Creangă” se va transforma într-o platformă de explorare şi joacă teatrală, cu o serie de experienţe educative dedicate copiilor, dar şi cu activităţi menite să provoace întreaga familie să creeze şi să se joace împreună.

Pentru cei cu vârste sub 3 ani, programul propune un pachet de activităţi inspirate din universul spectacolului „Pernuţa somnoroasă”, care va putea fi urmărit, pe 29 ianuarie, de la ora 17:00, într-o nouă variantă filmată pentru eveniment. Creat de Carmen Palcu şi Voicu Hetel, spectacolul aduce în atenţia copiilor o poveste simplă, compusă din gesturi, mişcare şi imaginaţie: o pernuţă roz şi pufoasă devine un prieten numai bun de strâns în braţe, însoţindu-i pe tinerii visători printre nori, peste valuri, sau constelaţii din voaluri.

Pornind de la tematica spectacolului, programul include un atelier de bricolaj sub îndrumarea actriţei Nicoleta Rusu, care va arăta cât de uşor poate fi confecţionată o jucărie senzorială, dar şi o sesiune de jocuri motrice şi de dezvoltare a vocabularului, susţinută de actriţele Andra Mirescu şi Andreea Gaica.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, programul este structurat în jurul unuia dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul teatrului, „Punguţa cu doi bani”, care va putea fi urmărit în premieră online, pe 30 ianuarie, de la ora 10:00. Adaptat pentru scenă, dar şi pentru noul format (înregistrat special pentru difuzarea online) de regizoarea Gabriela Dumitru, spectacolul reaşază în actualitate povestea scrisă acum aproximativ150 de ani, păstrând farmecul şi umorul desprins din paginile textului original.

După vizionarea spectacolului, sunt programate două ateliere inspirate din universul poveştii lui Ion Creangă. Primul dintre acestea, pregătit de actriţa Maria Ţăran, îmbină distracţia confecţionării personajelor pe linguri de lemn cu joaca mânuirii lor pe o scenă improvizată, care poate fi realizată cu uşurinţă de acasă. Cel de-al doilea atelier, cu actorii Voicu Hetel şi Ciprian Niculae, îi aduce la masa de bricolaj pe protagoniştii spectacolului (boierul avar şi cocoşul hoinar), pentru a confecţiona două puşculiţe cu doi bani.

În premieră, cea de-a şaptea ediţie a „Zilelor Small size” la Bucureşti propune şi o componentă internaţională. Două activităţi create de artişti belgieni pot fi urmărite în cadrul programului „Umbra mea (Ma Tache)”, un spectacol nonverbal pentru preşcolari, susţinut de Compania Ô Quel Dommage şi Nani-nani (Numi-Numi), un mini-concert pentru bebeluşi, produs de compania Klankennest sau Cuibul cu sunete.

Programul este completat de o întâlnire pentru părinţi, prilejuită de contextul actual (Efectele pandemiei asupra copiilor), care a reaşezat sub semnul incertitudinii nu doar sfera vieţii profesionale, ci şi viaţa personală a adulţilor. Despre cum putem reuşi să navigăm cu bine în această perioadă solicitantă vorbesc psihologul şi psihoterapeutul Lorena Diaconescu şi actriţele Carmen Palcu şi Julieana Drăghici, care vor împărtăşi din experienţele lor ca părinţi şi artişti.

Program (Facebook.com/TeatrulIonCreanga):

Ziua 1: VINERI, 29 IANUARIE
17.00 – Pernuţa somnoroasă, spectacol Teatrul Ion Creangă
Pentru copii sub 3 ani | Disponibilitate limitată (24h)
18.00 – Creează o pernuţă senzorială pentru micuţul tău, cu Nicoleta Rusu
Atelier de bricolaj pentru mămici şi tătici

Ziua 2: SÂMBĂTĂ, 30 IANUARIE
10.00 – Punguţa cu doi bani, spectacol Teatrul Ion Creangă
Pentru copii între 3-6 ani | Disponibilitate limitată (24h)
11.00 – Joaca de-a teatrul la tine acasă: De-a Punguţa cu doi bani, cu Maria Ţăran
Atelier pentru întreaga familie
16.00 – Atelier Puşculiţa năzdrăvană, cu Voicu Hetel şi Ciprian Niculae
Atelier de bricolaj pentru copii
17.00 – Umbra mea, spectacol invitat Compania Ô Quel Dommage, Belgia
Pentru copii peste 4 ani | spectacol nonverbal | Disponibilitate limitată (24h)

Ziua 3: DUMINICĂ, 31 ianuarie
11.00 – Printre pernuţe: jocuri de explorare, cu Andra Mirescu şi Andreea Gaica
Activitate pentru copii sub 3 ani
14.00 – Nani-Nani, mini-concert pentru bebeluşi, Compania Klankennest, Belgia
Activitate pentru copii sub 3 ani
17.00 – Întâlnire #online: Efectele pandemiei asupra copiilor
Moderator: Lorena Diaconescu – psiholog psihoterapeut
Invitaţi: Carmen Palcu, Julieana Drăghici – actriţe Teatrul Ion Creangă
Activitate pentru părinţi

Organizate anual în ultimul weekend din luna ianuarie, „Zilele Small size” propun o paletă variată de spectacole şi activităţi pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani. Conceptul este implementat la nivel mondial de teatre din numeroase ţări, printre care Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Camerun, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Irlanda, Italia, Lituania, Mexic, Mongolia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *