Timpul stă în loc în Fundătura Ponorului

Fundătura Ponorului este acoperită de un strat gros de omăt. Aici timpul pare a avea un alt ritm, mult mai molcom. Departe de agitația urbană, oamenii locului își petrec ziua cu muncile agricole.

În zona supranumită „Palma lui Dumnezeu” liniștea pătrunzătoare oferă un echilibru sufletesc.

Fundătură Ponorului este o zonă joasă, ca un coloseum, străjuită de jur-împrejur de munţi înalţi. Pe fundul depresiunii şerpuieşte râul Ponor până lângă stânca în care şi intră, pierzându-se în piatră. Acest loc unde răul intra în piatră, poartă numele de ponor.

Sunt locuri care te vor cuceri cu siguranţă, chiar dacă eşti înnebunit după pereţi de stânca abrupţi, bolovănişuri şi trasee dificile.

Lunca Ponoriciului poarta şi numele de Palma lui Dumnezeu, lucru lesne de înţeles având frumuseţea de aici, unde se adăpostesc şi câteva gospodarii de vară ale ţăranilor ce locuiesc în satele din împrejurimi. Vara, ciobanii îşi aduc oile şi vacile la păscut în Lunca Ponoriciului. Tot râul Ponorici, mai departe, formează în stânca peştera Cioclovina cu Apă dar şi alte două peşteri spectaculoase: Șura Mare şi Șura Mică.

Aici, localnicii încă folosesc căruța trasă de căi pentru a-și transporta lemnele sau căpițele de fân pentru animale.

 

Colaborator

FOTO: Nicoleta Filip

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.