Tradiții în foi de ceapă

Ceapa. Banalul aliment care are mai multe întrebuințări. Doamnele din Sânpetru și-au arătat măiestria. La finalul săptămânii trecute, Asociația Femeilor din Sântămăria-Orlea au organizat evenimentul „Tradiții în foi de ceapă”.

Au fost organizate ateliere de vopsit în foi  de ceapă, dar și împletitul cepei.

Ceapa este cunoscută pentru beneficiile sale în medicină, iar doamnele au explicat care sunt acestea.

Poate cel mai așteptat moment a fost cel îl care participanții au gustat din preparatele tradiționale cu ceapă de Bărăști. Pâine cu untură și ceapă sau fasolea bătută cu ceapă au fost deliciile culinare.

Una din măncărurile tradiționale ale zonei este chiparca grasă cu părădici.

„Se pune unsoare în laboş [cratiţă], se adaugă ceapă tocată mărunt. Când ceapa e friptă pe jumătate, se pune chiparca [ardei graşi] tăiată tăieţei şi părădăicile [pătlăgele roşii], şi se frig împreună, amestecându-se mereu, până se frig. Se mănâncă cu pită. E mâncare de toamnă”, arată ghidul din Geoparcul Dinozaurilor.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.