Turcan: Apar primele tăieri de salarii în învăţământ

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a remarcat vineri că apar primele micşorări salariale în învăţământ, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat public că salariile nu vor fi tăiate, iar ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat joi că „vor fi tăieri şi de 40% pentru unii angajaţi!”. Turcan mai atrage atenţia că există riscul ca profesorii afectaţi de diminuările salariale să nu îşi mai continue activitatea, iar anul şcolar 2017 – 2018 poate fi pus în pericol.

„Aşa cum am avertizat, apar primele tăieri de salarii în învăţământ! PNL solicită PSD-ALDE măsuri urgente ca niciun salariu să nu scadă!  Personalul didactic cu normă parţială are, ca urmare a măsurilor PSD -ALDE leafa mai mică sau egală cu impozitele datorate la stat! Personalul auxiliar din şcoli şi grădiniţe, prost plătit, de obicei angajat cu jumătate de normă sau chiar mai puţin, va trebui să aducă bani de acasă, pentru că salariul este depăşit de taxele puse pe muncă. PSD-ALDE au inventat salariul negative, iar sectorul public cel mai afectat este educaţia”, susţine Raluca Turcan.

Ea spune că Liviu Dragnea a afirmat public că niciun salariu nu va scădea, în timp ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat joi că „vor fi tăieri şi de 40% pentru unii angajaţi!”.

„Liviu Dragnea s-a angajat public asupra faptului că niciun salariu din sectorul public nu va scădea de la 1 ianuarie 2018. Acum, când se întocmesc statele de plată, tot mai multe categorii profesionale află că vor avea salariile tăiate. Olguţa Vasilescu, ministrul care l-a păcălit şi pe Liviu Dragnea şi milioane de angajaţi din România, ne confirmă cu cinism că vor fi tăieri şi de 40% pentru unii angajaţi!”, continuă Turcan.

Turcan spune şi că desfăşurarea anului şcolar 2017- 2018 ar putea fi pusă în pericol, deoarece este posibil ca profesorii cărora li se vor tăia salariile să nu îşi mai continue activitatea. De asemenea, atrage atenţia că banii pentru salarii nu ajung în anul 2018, iar din toamnă se anunţă închideri şi comasări de şcoli.

„PSD-ALDE pun în pericol buna desfăşurare a anului şcolar 2017/2018, pentru că este greu de crezut că oamenii care vor rămâne fără lefuri vor mai continua activitatea în şcoli. Au fost destul umiliţi! I-au minţit în nu mai puţin de 3 rânduri pe dascăli păcălindu-i că le vor creşte lefurile. Anul 2018 devoalează acum marea înşelătorie şi manipulare căreia i-au căzut victimă atâţia români. Investiţiile în educaţie s-au rezumat, în tot anul 2017, la inaugurarea de toalete mutate din spatele curţii.  Atrag atenţia că banii pentru salarii, prevăzuţi în buget, nu ajung până la sfârşitul anului 2018, lefurile sunt tăiate iar, de la toamnă, se anunţă marea închidere şi comasare de şcoli”, mai afirmă deputatul liberal.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, admite că în cazul unor bugetari salariile vor scădea cu procente între 10 şi 40 la sută, cea mai mare scădere fiind în cazul preşedintelui României. Ea a spus că în această situaţie sunt însă foarte puţini bugetari, fiind necesară această diminuare pentru a corecta dezechilibre, în condiţiile în care erau situaţii în care directorul unei instituţii din subordinea unui minister avea salariul de 13.000 de lei, iar directorul unei alte instituţii avea un salariu de 2.700 de lei.

Ministrul Muncii a susţinut, însă, că în cazul a 60% dintre bugetari salariile vor creşte, iar majorarea va fi etapizată, până în anul 2022.

”Preşedintele României va avea salariul tăiat pe legea salarizării, la fel şi miniştrii, alţi demnitari şi directori de instituţii cu salarii foarte mari. (…) Noi am vrut să creştem salariile mici, adică la aproximativ 60% dintre bugetari. Vom face asta etapizat, până în anul 2022. Preşedintelui i s-a tăiat salariul cu 40%, dar nu doar lui. Şi mie mi s-a tăiat salariul, la fel şi altor miniştri, pentru că salariile erau foarte mari. Toţi bugetarii vor avea o creştere pe brut la 25% de la 1 ianuarie 2018, echivalentul de 4% net”, a declarat Olguţa Vasilescu la Antena 3.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *