Vaccinarea gratuită antiHPV

Începând cu luna ianuarie 2o20, Ministerul Sănătății va demara o campanie de vaccinare gratuită împotriva HPV.  Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre factorii de risc implicați în apariția cancerului de col uterin.

Ministerul Sănătații a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin, iar în această săptămână primele 20.000 de doze vor fi distribuite la direcțiile de sănătate publică din țară.

Vaccinarea este gratuită și se va face la cabinetele medicilor de familie, cu prioritate la fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în perioada 2017-2018 acest serviciu.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătații, se arată că: ”Campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.”

Cancerul de col uterin se poate vindeca dacă este descoperit la timp. În țările dezvoltate rata de  mortalitate datorat cancerului de col uterin a scăzut semnificativ, datorită depistării în faze incipiente și datorită mijloacelor de tratament moderne.  În România, conform unui raport al Observatorului Global al Cancerului (GLOBOCAN), cancerul de col uterin este a devenit al doilea cancer care afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar, iar țara noastră se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența bolii și pe primul loc la mortalitatea cauzată de această boală, datorită faptului că e descoperită prea târziu.

De asemenea, Ministerul Sănătații face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie cu privire la vaccinarea anti HPV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.