Valea Jiului, tot unitar, facilități la accesarea fondurilor europene

Universitatea din Petroșani sprijină autoritățiile locale și județene în ceea ce priveste implementarea proiectelor pentru ITI Valea Jiului. Reprezentanții instituției de învățământ superior de la Petroșani au fost mereu aproape și au sprijinit orice inițiativă pe care administrațiile locale le-au avut pentru ca Valea Jiului să se poată dezvolta. Mai mult decât atât rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin, este de părere că dacă Valea Jiului ar fi gândită ca un tot unitar și proiectele ar putea fi implementate altfel iar valoarea finanțărilor ar fi una mult mai mare.

”Am avut discuții cu câțiva primari referitor la aceste proiecte. Cea mai mare problemă este cofinanțarea. Dacă se va rezolva problema cofinanțării, deși nu cred acest lucru, atunci vom putea participa. Dacă este o cofinanțare mică ca și la celelalte proiecte ca și Programul Operațional Capital Uman sau Programul Operațional Regional, cu 2%, atunci vom putea participa. Dar la cofinanțare de 30-35% nu putem face acest lucru. Eu sper ca să putem avea o reuniune următoare la universitate pentru că idei viabile pot ieși în urma consultărilor cu specialiștii pe care îi avem la noi la universitate și a specialiștilor de la INSEMEX. Împreună cu specialiștii din primării și de la consiliul județean să gândim o strategie unitară pentru Valea Jiului. Avem o serie de cadre didactice și studenți doctoranzi care pe acest domeniu pot veni cu idei sustenabile. Eu tot timpul am gândit Valea Jiului ca un tot unitar chiar dacă se va numi Asociație de Dezvoltare sau conurbație. O gândire unitară asupra Văii Jiului ajută orice proiect”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universității din Petroșani.

În momentul de față se caută soluții pentru ca ITI Valea Jiului să devină un proiect viabil care să aducă sume importante de bani pentru dezvoltarea regiunii.

Anul trecut, chiar primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a adus în spațiul public această temă de discuție. Argumentele au fost solide, însă, edilul petroșănean s-a lovit de refuzul categoric al colegilor săi primari din Valea Jiului.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.