Verificări privind articolele pirotehnice

În cadrul acţiunilor de control în ziua de 24 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme Explozivi si Substanțe Periculoase Hunedoara au identificat în flagrant, pe raza municipiului Hunedoara, un bărbat în vârstă de  39 de ani, din municipiul Hunedoara, care deținea  și comercializa în mod ilegal către publicul larg 20 kg. de articole pirotehnice din categoria celor interzise, (categoria F2).

În cauză, poliţiştii  efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracțiunilor de ,,orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” și ,,comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”, fapte prevăzute de Legea 126/1995 Rep., privind regimul materiilor explozive.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, a fost depistată în flagrant o tânără în vârstă de 23 de ani, din municipiul  Hunedoara, care deținea  și comercializa în mod ilegal, către publicul larg,  320 de kg. de articole pirotehnice din categoria F 2 și F3.

Şi în acest caz, poliţiştii au întocmit dosar penal şi au luat măsura confiscării materialelor  pirotehnice comercializate ilegal.

Precizăm că articolele pirotehnice din clasele superioare (F2 și F3) sunt destinate comercializării către pirotehnicieni, fiind interzise la comercializare către publicul larg.

Aspecte legale

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

 Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

 Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, iar utilizarea ce nu corespunde cu destinația acestora se sancționează contravențional. Utilizarea articolelor pirotehnice din categoria P1 este permisă doar în scopul pentru care sunt produse, adică pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice,  de către persoanele aflate în pericol, precum și în agricultură, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

 Polițiștii atenționează că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

 Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice, indiferent de categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

 

IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *