Vizita ”de partid și de stat” a prim-ministrului Mihai Tudose în județul Hunedoara

Prim-ministrul Guvernului României a fost în campanie electorală în județul Hunedoara. Urmează alegeri pentru funcția de primar al Devei și este bine să vizitezi piața din localitate și mall-ul…pentru că așa au zis pesediștii județeni,  „dă bine” la popor!

A urmat o întâlnire cu sindicatele din minerit și conducerea Complexului Energetic Hunedoara la Petroșani, pentru că nu se cade să nu treci și prin Valea Jiului. Vizita trebuie să pară „de lucru”, nu ceea ce a fost, de fapt : o „abureală” de campanie!

După această întâlnire plină de însuflețire, cetățenii Văii Jiului au aflat că minele nu se mai închid, ba din contră se vor redeschide! În plus, se va da țării cât mai mult cărbune, la anul nemaifiind nevoie de cărbune de import. Pentru acest fapt, se vor retehnologiza minele și se va face un Plan de reorganizare/restructurare și eficientizare. Un nou Plan!

Planul îl vor face aceleași persoane care au făcut toate planurile de distrugere a mineritului din Valea Jiului. Dacă vom face o analiză, vom observa  un grup de circa zece persoane care s-au tot rotit la conducerea societății și la conducerea consiliului de administrație al acestei societăți. Și un grup și mai restrâns de politicieni care i-au păstorit. Roșii, ca sângele minerilor zdrobiți în galerii, sub surpături… Aceștia sunt vinovați de falimentul mineritului, de falimentul Văii Jiului, de pierderea vieților omenești!

În anul 2014, ministrul delegat pentru energie – Răzvan Nicolescu preciza: ”În ceea ce privește retehnologizarea minelor, evaluările actuale făcute de specialiștii CEH au condus la un necesar estimativ de 56 de milioane euro, care se va realiza în sistem credit furnizor”

Bineînțeles că nu s-a realizat nici o retehnologizare, iar costurile sunt, în acest moment, mult mai mari.

În anul 2015, ministrul energiei – Andrei Gerea ne informa că este” în curs de finalizare” un amplu program de restructurare și eficientizare.  Un alt „Plan”…

În anii 2014-2015, fostul prim-ministru – Victor Ponta ne comunica și dumnealui cum „se luptă” pentru salvarea mineritului și cum construiește cu chinezii grupuri energetice la Rovinari și la Paroșeni. Gogorița a fost preluată de parlamentarii județului pentru scorul la alegerile europarlamentare… Iar scorul a fost „bunuț”. Ce contează că s-a mai mințit încă o dată?!

Acum, în 2017, PSD le spune oamenilor că redeschide mine și că va face noi planuri? Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns, căci Valea și-a dus la groapă, de puțin timp, alți doi ortaci, victime ale mistificărilor politicianiste și ale căpușelor din zonă.

Eu cred că, în sfârsit, ar fi  corect față de acești oameni  să li se spună adevărul. Pentru că, în discuții informale, politicienii roșii vorbesc despre minerit ca despre o activitate pe cale de dispariție, în România. Unii pesediști, mai mici în schema  politică și mai puțin inițiați în profesia de comunicator politic mincinos, s-au mai scăpat și la televizor și au recunoscut adevărul: politica roșie a condamnat cu cinism Valea, încă din 1990, începând cu mineriadele!

Minerii sunt oameni care au văzut, deseori, moartea în față. Sunt oameni care riscă zilnic să moară în galerii din cauza lipsei condițiilor de muncă în siguranță, fiindcă banii necesari pentru a fi protejați au fost căpușați. Chiar și numai de aceea, ar trebui să nu mai fie mințiți! Prea au fost mințiți și manipulați zeci de ani… Ei vor să știe clar cât timp se mai lucrează în minele din Vale! Ei vor conducători competenți și onești, în deciziile cărora să nu se mai implice politicienii! Vor viitor pentru zona în care acum de abia își târâie viața! Vor viitor pentru familiile lor, nu promisiuni deșarte legate de campanii electorale.

Domnilor guvernanți, îi aude, ne aude cineva?

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *