Votul în străinătate s-a încheiat. 244.161 de români din afara ţării au votat

Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor s-a încheiat în toate cele 748 de secţii de votare, odată cu închiderea ultimelor secţii de pe Coasta de Vest a SUA şi a Canadei la ora 7.00, ora României. 244.161 de români din afara ţării au vota.

„Procesul electoral a decurs în condiţii bune pe durata tuturor celor 59 de ore, începând cu vineri, 4 decembrie 2020, ora 20.00, ora României, când s-a deschis votarea în prima zi la secţia de votare din Auckland, Noua Zeelandă, şi până luni, 7 decembrie 2020, ora 7.00, ora României. În cazul niciunei secţii de votare din străinătate nu s-a impus prelungirea votării după ora locală 21.00, în conformitate cu prevederile art.88 din Legea nr 208/2015”, precizează MAE.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu mulţumeşte personalului misiunilor diplomatice şi consulare ale României care s-a implicat în acest proces electoral, inclusiv celor 42 de colegi care s-au deplasat în străinătate din Centrala MAE pentru a asigura personalul necesar pentru funcţionarea birourilor electorale ale secţiilor de votare.

“În condiţii extrem de dificile din cauza pandemiei, am reuşit să sprijinim derularea în bune condiţii a alegerilor parlamentare în afara ţării. Urmare eforturilor deosebite ale tuturor colegilor de la misiuni şi din Centrala MAE implicaţi în organizarea procesului electoral, Ministerul Afacerilor Externe şi-a îndeplinit datoria cu profesionalism, în limitele atribuţiilor legale ale instituţiei noastre,” a spus ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Conform site-ului oficial al AEP, la alegerile parlamentare din acest an au votat la secţiile din străinătate organizate de MAE 244.161 cetăţeni români (faţă de 106.038 cetăţeni români la alegerile parlamentare din 2016).

În aceeaşi măsură, Ministerul Afacerilor Externe mulţumeşte cetăţenilor români din străinătate care, şi de această dată, s-au implicat în procesul electoral, contribuind la buna funcţionare a secţiilor de votare atât în calitate de preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, cât şi în calitate de membri sau operatori de calculator.

De asemenea, ministrul afacerilor externe mulţumeşte instituţiilor cu atribuţii în organizarea procesului electoral în afara ţării – Biroul de Circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, care, conform legislaţiei electorale în vigoare, asigură coordonarea procesului de votare din străinătate, Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Instituţia Prefectului Bucureşti şi Institutul Naţional de Statistică pentru demersurile acestora care au permis desfăşurarea procesului de votare în străinătate în condiţii optime şi remedierea în timp util a tuturor problemelor care au apărut pe parcursul celor două zile.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *