Zăpadă pe crestele din Retezat

Biologul Administrației Parcului Național Retezat, Claudia Dănău,  a surprins imagini spectaculoase din Parcul Național Retezat. Cei care doresc să evadeze din aglomerația urbană, acolo unde căldura este amplificată de clădiri și asfalt sunt așteptați într-un tărâm cu ochi albaștri, așa cum este supranumit Parcul Național Retezat. Pe crestele montane încă mai este zăpadă, la sfârșitul lunii iulie.

”Parcul Național Retezat este supranumit “Tărâmul cu Ochi Albaştri”, datorită multitudinii de lacuri glaciare ce se găsesc în masiv şi care reprezintă aproximativ 38% din totalul de lacuri glaciare din România. Cele peste 80 de lacuri din Retezat, dintre care numai 54 sunt permanente, sunt alimentate de zăpada topită de pe crestele munţilor. Cele mai spectaculoase dintre lacuri sunt: Bucura, Zănoaga, Ștevia, Ana, Lia, Tăul Negru, Tăul Porții, Gemenele și Știrbu. Cel mai mare lac glaciar din țara noastră este Bucura, cel mai adânc este Zănoaga, iar Tăul Porții este lacul glaciar aflat la cea mai mare altitudine”, arată Administrația Parcului Național Retezat.

În Parcul Național Retezat găsim 50 de vârfuri peste 2000m, cel mai înalt fiind Peleaga, 2 509m, fiind îndeaproape urmat de vârful Păpușa, al doilea vârf ca înălțime din Retezat, 2 508m. Vârful Retezat este cel mai cunoscut datorită formei sale „tăiate“, fiind vizibil din toată Țara Hațegului, dar ca altitudine este doar al treilea vârf din masiv, 2 482m.

 

Monika BACIU

FOTO: Claudia Dănău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.