Ziua Națională „Constantin Brâncuși” – 147 de ani de la nașterea geniului artei contemporane

Se implinesc 147 de ani de la nasterea lui Constantin Brâncuși, figură centrală în mișcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. 

Constantin Brâncuși, s-a născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, din județul Gorj, și a decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța.

Viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi rămân unele dintre cele mai semnificative forme de dialog ale culturii române cu arta universală.

În noiembrie 2015, era promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuși ca sărbătoare națională, stabilită pe 19 februarie. Legea a fost inițiată ca o „reparație morală față de refuzul și umilirea” lui Constantin Brâncuși de către statul român.

Legea prevede că, pe 19 februarie, autoritățile administrației publice locale și centrale pot organiza și sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Citiți AICI  Constantin Brâncuşi – sculptorul sufletului românesc


Sâmbătă şi duminică, Palatul Cesianu-Racoviţă se transformă într-un loc care face legătura între opera şi activitatea lui Constantin Brâncuşi şi contemporanii iubitori ai creaţiei artistului.

Obiecte personale ale lui Constantin Brâncuşi, alături de experienţa new media „AiBrâncuşi” şi cafea cu artă sunt elementele care vor defini Ziua Naţională Constantin Brâncuşi la Palatul Cesianu-Racoviţă, în weekendul 18-19 februarie.

Alături de valoroasele portrete, revine în faţa publicului larg şi creaţia „Le Crocodile”, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor. Totodată, revin în faţa publicului şi două scrisori de dragoste dintre părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi şi una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, dansatoare modernă americană, cunoscută şi pentru pasiunea sa pentru fotografie. Corespondenţa a fost scrisă de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenţei de vârstă dintre cei doi.

O altă impresionantă piesă ce va completa expoziţia este andreaua din metal, cu dop de şampanie cu foaie de oţel imprimată „Torino Ballor”, confecţionată de Constantin Brâncuşi pentru pictoriţa Natalia Dumitrescu.

„Brâncuşi a promovat ideea că arta poate fi universală şi că poate servi ca o limbă comună pentru oameni din diferite culturi şi naţionalităţi. După acest exemplu, ne propunem să promovăm figura emblematică a lui Constantin Brâncuşi, care a marcat semnificativ arta modernă şi cultura în general, fiind un exemplu pentru contemporani. Nu am creat, aici la Palatul Cesianu-Racoviţă, doar un eveniment de marcare a 147 de ani de la naşterea celui mai important şi inovator artist al secolului XX, ci o adevărată experienţă de a descoperi şi de a trăi arta. Vom trăi un weekend brâncuşian sub semnul iubirii infinite pentru cel care a avut curajul să revoluţioneze arta universală”, a declarat Alina Panico, director PR şi comunicare.

Ziua Naţională Constantin Brâncuşi la Palatul Cesianu-Racoviţă va fi completată de o experienţă new media „AiBrâncuşi”. Aplicaţia Instagram @a10byartmark permite accesul la un filtru realizat prin intermediul realităţii augmentate către portretul lui Constantin Brâncuşi şi la un quiz virtual. Astfel, vizitatorii care păşesc pragul Palatului Cesianu-Racoviţă vor avea parte de o amintire-simbol de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi în format digital.
Întreaga experienţă de la Palatul Cesianu-Racoviţă va fi completată de o cafea originală Artmark, însoţită de ilustraţiile artistului Andrei Costache şi de tradiţionalele citate ale lui Constantin Brâncuşi. Cafeaua cu artă va însoţi vizitatorul în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă şi va aduce acel strop de inspiraţie specific creativităţii lui Brâncuşi.

Expoziţia aniversară şi acţiunile omagiale se vor desfăşura sâmbătă şi duminică, 18-19 februarie, în intervalul orar 10:00-20:00.

viewscnt

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *