AEP a cerut CNAS să faciliteze eliberarea gratuită a actelor medicale necesare alegătorilor care solicită urna specială la alegerile locale

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat  Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să faciliteze eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor care îndeplinesc condiţiile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din 27 septembrie.

„Demersul AEP vine în contextul în care, potrivit dispoziţiilor art. 237 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contravaloarea eliberării unor acte medicale care atestă starea de sănătate este suportată de asigurat. AEP apreciază că această prevedere din Legea nr. 95/2006 este de natură să intre în contradicţie cu principiul universalităţii dreptului de vot, putând restricţiona accesul la vot, motiv pentru care solicită intervenţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, arată un comunicat de presă al Autorităţii.
În sprijinul acestei solicitări, AEP aduce următoarele argumente:
„În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) şi art. 5 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, alegătorii exercitând drepturile electorale fără privilegii şi fără discriminări.
Instrumentele juridice internaţionale, precum şi prevederile legii fundamentale instituie universalitatea votului în ideea că votul nu poate fi restrâns pe criterii de ereditate, de avere sau pe criterii capacitare. În aceeaşi ordine de idei, în interpretarea standardului menţionat, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa promovează ideea că toţi alegătorii, inclusiv persoanele cu dizabilităţi, ar trebui să aibă acces eficient şi uşor la secţiile de votare sau la proceduri de vot alternative.
Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea, în conformitate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, art. 6 alin. (4) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 81/2020 privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, republicată, stabileşte că respectivele cereri pot fi depuse prin intermediul oricărei persoane.
În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) pct. 19 şi 20 din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, votul prin intermediul urnei speciale este o metodă de vot aflată inclusiv la îndemâna alegătorilor izolaţi şi carantinaţi, precum şi a celor internaţi în unităţi sanitare COVID-19”, mai arată sursa citată.
Potrivit ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, MAI şi AEP care stabileşte măsuri la alegerile locale, în ziua votării, echipa care transportă urna specială va merge mai întâi la alegătorii care au solicitat urna specială însă care suferă de alte afecţiuni decât COVID-19 şi ulterior la cei infectaţi cu noul virus aflaţi în izolare sau carantină.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *