ATENȚIE! Cresc din nou prețurile la combustibili!

În ultima şedinţă de guvern din luna august, Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, majorarea, în două etape, a valorii accizelor aplicate pentru carburanţii comercializaţi în România cu 0,32 lei/l, în speranţa că astfel se vor colecta venituri bugetare suplimentare.

Decizia s-a suprapus, la scurt timp, cu o creştere importantă a preţului barilului de petrol tranzacţionat pe pieţele internaţionale, creştere generată de efectele dezastrelor naturale din SUA. Astfel, înainte chiar de majorarea accizei la carburanţi programată cu 15 septembrie, preţul la pompă a crescut deja cu peste 5%. Pe scurt, majorarea accizei şi condiţiile externe vor contribui la o creştere a preţului pentru carburanţii comercializaţi în România cu peste 15%, în cel mai optimist scenariu. Efectele inflaţioniste nu se vor lăsa aşteptate, iar afectarea volumului consumului este doar o chestiune de timp.

Reamintim eşecul total al supra-accizării carburanţilor în perioada 2013-2016, când volumul consumului a scăzut drastic, mai ales ca urmare a reorientării transportatorilor către surse de alimentare din statele vecine, care ar fi putut să constituie o bună lecție pentru actualii guvernanți.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.