Ce cursuri de dezvoltare personală există și la ce te ajută?

Te gândești să urmezi niște cursuri de dezvoltare personală și nu știi ce să alegi? Acest articol e menit să aducă puțină lumină asupra cursurilor care există pe piață, la ce te poate ajuta fiecare dintre ele și care ar fi potrivit pentru tine.

Atât piața de cursuri de dezvoltare personală, cât și cărțile destinate acestei ramuri ale psihologiei au devenit extrem de populare în ultimii ani. Aproape în fiecare an, cărțile bestseller trebuie să cuprindă una din această arie. Acest lucru arată că din ce în ce mai multe persoane încearcă să se cunoască pe sine mai bine, să își înțeleagă emoțiile și trăirile mai bine. Vor să și vadă ce pot face ca să evolueze mai mult pe plan spiritual. În privința cursurilor, acestea sunt disponibile în mai toate orașele mari din țară, însă multe s-au mutat în mediul online acum. Deci poți să le urmezi indiferent unde ai fi. Dar ce găsim pe această piață? În primul rând, există un curs la nivel general de dezvoltare personală, un curs practic și interactiv. Acest curs te poate ajuta să fii în “congruență” cu tine însuți, cu ceea ce faci, cu ceea ce simți și cu ceea ce ești. Un astfel de curs te poate ajuta și să îți crești stima de sine, în caz că te lupți cu asta. Fiecare dintre noi este unic, avem talentul nostru și ar fi greșit să crezi că tot timpul există cineva mai bun decât tine. Acest gând poate fi cel puțin distructiv și îți poate afecta atât relațiile profesionale, cât și pe cele personale. Acest curs te mai învață și că este absolut normal să ai zile mai bune și zile mai proaste. Orice om face greșeli și este bine să înveți din fiecare experiență. Dacă te critici pentru fiecare eșec, atunci te poți sabota singur. Tu trebuie să crezi în primul rând în tine și în ceea ce poți să faci. Deși sună cliseic, gândirea pozitivă poate avea rolul unui “medicament” pentru depresie foarte bun. Gândurile tale te pot face și fericit, dar și trist.

Un alt curs ce intră la această categorie este cursul de “anger management”, adică de gestionare a furiei. Din păcate, mulți oameni își pierd controlul atunci când devin furioși și pot face lucruri pe care le-ar putea regreta când devin mai calmi.

Să te cunoști pe tine însuți și să știi să îți controlezi furia sunt două lucruri care te pot ajuta foarte mult în viață. Dacă îți înțelegi trăirile, atunci ai putea să le controlezi mai bine, într-o oarecare măsură. Această abilitate poate fi benefică să ai și relații cu însemnătate mai profundă, dar te poate ajuta și dacă ești un fan al jocurilor de exemplu, în special al celor în care nu trebuie să îți arăți frica / bucuria / entuziasmul. Să luăm spre exemplu jocul de poker: așa cum probabil știi deja, aici trebuie să dezvolți niște strategii pentru a-ți crește șansele de câștig și în niciun caz nu trebuie să îți lași emoțiile să se vadă sau să-ți afecteze jocul în vreo măsură. Ai putea face greșeli. De asemenea, ar trebui să fii și conștient de tine când joci astfel de jocuri online, ar trebui să o faci într-un mod responsabil,pentru a avea totul sub control. Bineînțeles, tu alegi ce metodă de relaxare preferi, iar jocurile sunt una dintre cele mai populare hobby-uri. Dar ar trebui să încercăm să nu le lăsăm să ne acapareze viață și în niciun caz să nu ne facă mai frustrați sau mai triști.

Un alt curs destul de popular este cel de “Public Speaking”, adică de vorbit în public. Conform unor studii, a doua cea mai mare frică a oamenilor, după cea de trecere în neființă este cea de vorbit în fața unei audiențe. Și li se întâmplă chiar și celor mai încrezători. Aceste cursuri te învață cum poți să îți învingi teama de a vorbi în fața unor oameni, includ și niște lecții de dicție, de intonație, dar și sfaturi utile pe care le poți exersa în fața oglinzii înaintea unei prezentări mari pe care o ai. Exersatul în oglindă ajută foarte mult.

Mai există și opțiunea de „life coaching”, adică un expert care te poate ajuta să îți găsești drumul în viață, în caz că te simți pierdut.

În concluzie, dacă simți că stagnezi în viață și cauți niște răspunsuri, ar putea fi o soluție să te înscrii la unul dintre aceste cursuri. Tu trebuie să te cunoști pe tine foarte bine, astfel poți lua și deciziile cele mai bune pentru tine și viața ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *