Ce spun experții de la INFP despre cutremurele din Arad

Mai multe cutremure au zguduit regiunea de Vest a țării. Seismele s-au resimțit în județele Arad, Timiș, Hunedoara și chiar Cluj.

Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a spus luni seară, la Digi 24, că seismul cu magnitudinea 4,9 care a avut loc în Arad este puternic, semnificativ, pentru zona respectivă.

„Depinde de zona în care se produce și la ce adâncime are loc epicentrul. Dacă un cutremur se produce la un km adâncime și este sub un oraș, intensitatea poate fi destul de mare și să producă pagube. Dacă ne referim la zona seismică Vrancea, pe care o știm, acolo un cutremur de 4,9 se simte, dar nu produce nicio pagubă. Depinde de zona respectivă. În cazul de față, e un cutremur puternic, semnificativ pentru zona respectivă”, a spus directorul INFP.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat, în direct la Antena 3 CNN, că în Arad nu au mai fost astfel de cutremure de acum 200 de ani.

„Este un cutremur normal pentru zona respectivă. Au mai fost cutremure în 1797, 1800, 1900, 1970 de magnitudini de 4,3, 4,6, chiar şi 5 magnitudine. Au avut loc acum sute de ani, acum 200 de ani”, a spus Constantin Ionescu, directorul INFP, în direct la Antena 3 CNN.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *