C’est seulement MERDRE, Charlie Hebdo! Bon appétit!

Satira este o armă care pătrunde întotdeauna adânc pentru că are abilitatea de a intra în conștiințe ușor, prin râs. Și, la urma urmei, ce poate fi mai sănătos decât să combați neam-prostia, răutatea, infatuarea, zgârcenia biciuindu-le cu spiritul ironiei cele mai ascuțite. Cu ea și-au făcut un nume spirite mari în istorie cum au fost Bernard Show sau Voltaire, dar și conaționalul nostru Tănase, ale cărui ziceri tăiau în carnea vie a năravurilor vremii în care au trăit.

Arta asta de curățire morală, satira, nu e însă pentru oricine. E sută la sută vocațională. Adică dacă nu ai talent pentru așa ceva iese ”de porc”. Îți trebuie multă inteligență și inspirație ca să îți alegi bine ținta. Dacă nu le ai de-acasă satira ta degenerează: în mârlănie, rasism, naționalism, sau, pe înțelesul francezilor,  în MERDRE!

Căci asta e până la urmă caricatura din Charlie Hebdo în care românii, Simona Halep, Roland Garros-ul, cupa concursului sunt băgate la grămadă într-o miștocăreală siluită până la oftat de lipsa de inspirație și până la urmă de umor al autorului.

”Poanta”, căutată scremut de caricaturist, ar fi că românii, de sus și până jos, sunt ”magneți” înnăscuți, și ca să pună mâna pe fier vechi fac pe dracu’n patru. Chiar și să câștige marele trofeu de metal de la Roland Garros.

Am încercat, dar n-am putut râde nici cu slujbe. Nu am putut pentru că nu e satiră, nu este umor! Pur și simplu, în desenul ăla din Charlie Hebdo autorul, absolut gratuit!,  își bate joc de Simona Halep. Toată performanța campioanei noastre este ridiculizată crunt numai pentru ”vina” de a fi româncă, la fel ca membrii multor rețele de cerșetorie și colectare de fier vechi care-și fac veacul prin Franța.

Cu titlu fals de satiră, Charlie Hebdo pune în operă niște obsesii xenofobe, pentru că eu înțeleg din desen că dacă însăși Simona Halep e o biată recuperatoare de fier vechi cu oareșce merite, românii simpli cetățeni sunt maidanezii care umblă pe lângă căruțul cu care campioana noastră își duce trofeul la Rematu’ franțuzilor.

Respect liberatea de exprimare, regret tragedia prin care a trecut redacția în 2015, dar de data asta stimați caricaturiști de la Charlie Hebdo nu a fost să fie.

C’est seulement MERDRE, Charlie Hebdo! Bon appétit! (”E doar rahat, Charlie Hebdo! Poftă bună!” – din. fr.)

 

Adrian SĂLĂGEAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *