VINERI ȘI SÂMBĂTĂ: COD ROȘU de caniculă în județul Hunedoara!

Meteorologii au emis o avertizare cod roşu de caniculă pentru județul Hunedoara și alte 11 judeţe din Vestul țării, pentru zilele de 4 și 5 august. Temperaturile vor fi între 39 şi 42 de grade.

Meteorologii au emis o avertizare cod roşu de caniculă pentru 12 judeţe din vestul ţării. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, cod roşu de caniculă, valabil pentru intervalul 4 şi 5 august, pentru 12 judeţe din vestul ţării, iar în această perioadă se vopr înregistra temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat.

Potrivit avertizării meteorologice,vineri şi sâmbătă, valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

Meteorologii avertizează că în zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia, unde este în continuare în vigoare avertizarea cod portocaliu de caniculă, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, în special în zonele de munte şi în jumătatea de nord a ţării, mai precizează ANM

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *