Comisia Europeană a aprobat aproape 800 de milioane euro pentru sprijinirea companiilor din România afectate de pandemie

Comisia Europeană a aprobat, joi, o schemă, în valoare de aproximativ 800 de milioane euro (echivalentul a patru miliarde lei), pentru sprijinirea companiilor din România afectate de pandemia de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Schema a fost aprobată în baza Cadrului temporar privind ajutoarea de stat, iar sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenţionate şi a unor garanţii de stat pentru împrumuturi.

„Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acţiona în numele statului român şi total  independent de activităţile comerciale ale Eximbank. Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depăşit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) în 2019, precum şi întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să îşi continue activităţile în timpul pandemiei de coronavirus şi după aceasta”, au transmis reprezentanţii CE, într-un comunicat de presă remis, joi, news.ro.

Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar.

„Mai precis, pentru ambele măsuri:

(I) scadenţa împrumuturilor este limitată la şase ani,

(II) valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce priveşte nevoile de lichidităţi ale beneficiarilor,

(III) împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant şi de investiţii

(IV) autorităţile române au instituit garanţii pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanţatoare să menţină sau să amelioreze condiţiile împrumuturilor eligibile pentru garanţie”, conform sursei citate.

CE mai transmite că măsurile sunt necesare, adecvate şi proporţionale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în Cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.