Comisia Europeană adoptă măsuri suplimentare de sprijinire a sectorului agroalimentar

Comisia Europeană a adoptat joi două măsuri de sprijinire a sectorului agroalimentar. Măsurile vor spori fluxul de lichidităţi al fermierilor şi vor reduce sarcina administrativă atât pentru autorităţile naţionale şi regionale, cât şi pentru fermieri.

Pentru a creşte fluxul de lichidităţi al fermierilor, Comisia va majora avansurile la plăţile directe (de la 50% la 70%), respectiv plăţile pentru dezvoltare rurală (de la 75% la 85%).
Fermierii vor începe să primească aceste avansuri de la jumătatea lunii octombrie. Pentru mai multă flexibilitate, statele membre vor putea să efectueze plăţile către fermieri înainte de finalizarea tuturor controalelor la faţa locului.

A doua măsură reduce, de la 5% la 3%, numărul de controale fizice, la faţa locului, privind eligibilitatea pentru partea principală a bugetului politicii agricole comune (PAC).

”În circumstanţele actuale excepţionale, este esenţial să se reducă la minimum contactele fizice între fermieri şi inspectori. Comisia oferă, de asemenea, mecanisme de flexibilitate în ceea ce priveşte calendarul controalelor. Statele membre vor putea să utilizeze surse alternative de informare pentru a înlocui vizitele tradiţionale la ferme (de exemplu, imagini prin satelit sau fotografii geoetichetate pentru a dovedi că investiţiile au avut loc)”, precizeaă CE într-un comunicat.

Astfel se asigură cea mai eficientă utilizare a resurselor, respectarea normelor de izolare, reducerea sarcinii administrative şi evitarea întârzierilor inutile în procesarea cererilor de ajutor pentru ca sprijinul să ajungă la fermieri în cel mai scurt timp posibil.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.