CRIZA FORȚEI DE MUNCĂ. Germania caută 400.000 de imigranți calificați

Într-un interviu acordat publicaţiei Sueddeutsche Zeitung, transmis de DPA și Agerpres, Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă din Germania a declarat că țara sa are nevoie de aproximativ 400.000 de imigranţi calificaţi pe an, pentru a atenua deficitul de forţă de muncă calificată.

 

„Pentru mine nu este vorba de azil, ci de imigraţie controlată pentru reducerea deficitului de pe piaţa forţei de muncă. De la îngrijitori la angajaţi care se ocupă de aerul condiţionat şi de sectorul logistic, dar şi din mediul universitar, în toate domeniile va fi un deficit de forţă de muncă calificată”, spune Scheele.

El a refuzat să ia în calcul posibila rezistenţă la migraţie ca o soluţie la problemele de pe piaţa forţei de muncă. „Nu poţi să te ridici şi să spui: ‘Nu vrem străini’. Asta nu funcţionează”, a spus şeful BA, adăugând: „Cert este că Germania nu are angajaţi”.

Din cauza evoluţiilor demografice, numărul angajaţilor calificaţi va scădea cu aproape 150.000 anul acesta, iar declinul va fi mult mai dramatic în următorii ani.

„Germania poate rezolva problema doar calificându-i pe cei necalificaţi şi pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza schimbărilor tehnologice, lăsând femeile care lucrează involuntar part-time să aibă o activitate mai îndelungată şi, dincolo de toate acestea, aducând imigranţi în ţară”, a declarat Scheele.

Dacă reglementările privind pensionarea nu se modifică şi imigraţia este la un nivel scăzut, cel mai rău scenariu, atunci 4,2 milioane de angajaţi calificaţi (12%) vor ieşi de pe piaţa forţei de muncă până în 2040. În scenariul de mijloc, cel mai probabil, numărul angajaţilor calificaţi scade cu 3,1 milioane sau 8,8%.

 

 

Sursă: hotnews.ro

Credit foto: wall-street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *