E OFICIAL: Guvernul a aprobat proiectul Legii vaccinării obligatorii

Proiectul de lege privind organizarea şi finanţarea activităţii de vaccinare a populaţiei în România a fost adoptat, miercuri, de Guvern, se arată într-un comunicat al Executivului.

Proiectul de act normativ instituie obligaţia vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie. 

Conform sursei citate, statul român finanţează şi organizează activitatea de vaccinare în România şi, totodată, asigură vaccinuri eficace şi sigure, autorizate în mod corespunzător, conform legii.

Categoriile de vaccinări obligatorii sunt: vaccinările cuprinse în Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii; vaccinările impuse de situaţii epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice şi private; vaccinările pentru alt personal din unităţile publice şi private care prin natura atribuţiilor sunt expuse suplimentar la boli infecţioase sau pot reprezenta surse de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern.

“Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinţilor, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială”, se spune în comunicat.

Potrivit Executivului, în cazul vaccinării obligatorii consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vaccinare a copilului se face în scris.

“La data înscrierii într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B”, se spune în comunicat.

Conform Guvernului, statul român, prin Ministerul Sănătăţii, CNAS şi ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, finanţează şi organizează activitatea de vaccinare în România.

De asemenea, proiectul de lege prevede înfiinţarea şi funcţionarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativă a Ministerului Sănătăţii, cu rol în elaborarea Strategiei Naţionale de Vaccinare şi coordonarea activităţii de vaccinare la nivel naţional. În cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a Capitalei se vor înfiinţa Comisiile de vaccinare.

Potrivit Guvernului, pentru responsabilizarea şi asumarea atribuţiilor prevăzute în proiectul de act normativ, au fost stabilite “sancţiuni corecte şi echitabile” pentru fiecare dintre actorii implicaţi în procesul de vaccinare: instituţii ale autorităţilor publice centrale şi locale – MS, INSP, Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, instituţii de învaţământ, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului; furnizorii de servicii medicale de vaccinare; părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor eligibili la vaccinare; producătorii şi distribuitorii de vaccinuri.

De asemenea, proiectul de lege creează cadrul legal necesar pentru intervenţia eficientă a autorităţilor în situaţii epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile şi prin constituirea de echipe de intervenţie speciale.

Totodată, actul normativ stabileşte constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri şi consumabilele, cel puţin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Stocul va fi folosit în situaţii epidemiologice speciale sau în cazul înregistrării unor discontinuităţi de aprovizionare la nivelul producătorilor de vaccinuri.

“Statul român, prin Ministerul Sănătăţii, îşi asumă asigurarea condiţiilor pentru diagnosticul şi tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării, precum şi compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relaţiile de cauzalitate”, se spune în comunicat.

Normele de aplicare urmează să fie aprobate în 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, se mai spune în comunicat.

 

AGERPRES

Un comentariu la „E OFICIAL: Guvernul a aprobat proiectul Legii vaccinării obligatorii

 • 10 august 2017 la 0:53
  Permalink

  Niste tradatori, in loc sa producem noi vaccinurile le cumparam la preturi enorme, de la te miri cine, poate au uitat ce s.a intamplat cu ai nostrii copii dupa ce au fost vaccinati cu vaccin din Danemarca in 2012- tbc ganglionar, ce au patit producatorii, ce a facut statul ?
  Sa ii vad eu pe ei cum ma obliga pe mine sa ma vaccinez anual cu vaccin antigrip, sa ma vaccinez cu vacc. AntiHpv cand Japonia l.a scos din schema ca au fost paraliziiin urma administrării.
  Sa duca ei taranul roman la vaccinare.
  Uite asa facei stocuri pe 18 luni si arunca cu banii romanilor pe apa sambatei.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *