Eurodeputatul Iuliu Winkler critică pregătirea guvernului pentru Președinția României la Consiliul UE

La ultima conferință de presă, care a avut loc la sfârșitul săptămâni trecute, eurodeputatul  Iuliu Winkler (UDMR, PPE) și-a exprimat poziția referitoare la pregătirea guvernului pentru Președinția României la Consiliul Uniunii  Europene. În calendarul instituției au loc din 10 ianuarie evenimente dedicate începutului președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Eurodeputatul a remarcat cu amărăciune faptul că în ultimele zile în presa europeană au apărut ecouri dintre cele mai negative. Este criticată corupția din România, modul în care este alcătuit guvernul, modul în care unele formațiuni politice atacă justiția și nu în ultimul rând faptul că opinia politică este tot mai eurosceptică.

Un început nefast care trebuie corectat susține domnia sa. În 7 ianuarie 2019 începe activitatea în comisiile de specialitate ale parlamentului european iar în primele 3 săptămâni miniștrii români își vor expune programul președinției. Aceștia trebuie să își prezinte  proiectele pentru că rolul asumat de România presupune o activitate consistentă atât administrativ cât și politică. Câte un ministru va conduce reuniunile în poziție de  mediator onest în așa fel încât să asigure funcționarea cât se poate de bună a instituțiilor UE. Deoarece reprezentanții tehnocrați vor asigura funcționarea acestor întâlniri Winkler este convins că nu vor fi probleme. Ei au lucrat cu reprezentanții Austriei și nu cred că cele peste 200 de dosare care cuprind teme precum Brexit-ul, noile reguli privind migrația sau bugetul UE pentru 2021 – 2027 nu vor fi administrate bine în perioada următoare. Partea umbroasă a Președinției României consideră Iuliu Winkler este latura politică. Orice țară are șansa să propună 2 sau 3 subiecte importante care să fie priorități. Președinția Bulgariei de la începutul anului 2018 de exemplu si-a propus extinderea UE în Balcanii de vest. A urmat Austria care și-a asumat problema migrației.

România nu are o prioritate politică, cele 4 anunțuri cu Europa convergenței, a siguranței, actor global sau  a valorilor comune, sunt capitole ale agendei actuale a UE. Eurodeputatul a sugerat câteva idei care ar putea fi propuse: „Politica energetică la Marea Neagră” sau „Stabilitatea în Europa de est și în Balcani” etc. Nu există asemenea prioritate și asta din cauză că România nu are un proiect de țară. Partidele politice nu acceptă propunerile sau proiectele celorlalți. Dacă nu avem un proiect de țară de unde să luăm un proiect pentru Europa? O șansă ar fi summitul de la Sibiu, din 9 mai. Totuși Winkler nu este convins că această șansă va fi valorificată și consideră că acest lucru s-ar putea realiza doar dacă va fi un minim consens între putere și opoziție în ceea ce privește valorificarea acestei președinții. Altfel, cele 6 luni vor trece fără ca România să puncteze, să valorifice din punct de vedere politic această șansă pe care o are.

 

Mircea GOIAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *