Filme româneşti în competiție la Film Festival Luxemburg – CinEast 2017

Producţiile „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, de Ivana Mladenovic, şi „Mariţa”, de Cristi Iftime, fac parte din selecţia oficială a celei de-a zecea ediţii a Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), care va avea loc în perioada 5 – 22 octombrie, unde vor fi prezentate şi „Fixeur”, de Adrian Sitaru, şi „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer.

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, va fi prezentat în competiţia festivalului pe 14 şi 17 octombrie.

Lungmetrajul, cu Adrian Schiop şi Vasile Pavel Digudai în rolurile principale, concurează cu filme din ţări precum Bulgaria, Polonia, Slovacia, Lituania şi Estonia.

Juriul internaţional este prezidat de regizoarea Anne Fontaine, căreia i se alătură actorul Adrian Titieni, producătoarea Bady Minck, directorul de programe al festivalului, Oliver Baumgarten, şi producătorul Philippe Carcassonne. Acesta va acorda două premii: marele trofeu şi un premiu special. În plus, o distincţie va fi acordată de un juriu format din critici de film.

Filmul Ivanei Mladenovic a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto şi a fost selectat şi în competiţia oficială a Festivalului de la San Sebastián 2017, unde va fi prezentat pe 27 septembrie.

În cinematografele din România, el va fi lansat pe 2 februarie 2018. „Soldaţii. Poveste din Ferentari” este distribuit la nivel internaţional de Beta Cinema, iar în România de microFILM.

„Mariţa”, debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime, cu Adrian Titieni şi Alexandru Potocean în distribuţie, face parte din selecţia oficială, iar el va fi prezentat la Luxemburg pe 11 şi 18 octombrie.

Pelicula a fost recompensată anul acesta cu premiul juriului FEDEORA pentru cel mai bun film din competiţia „East of the West” a Festivalului Internaţional de la Karlovy Vary şi cu trofeul Anonimul.

Filmul, care va avea premiera în cinematografele româneşti pe 1 decembrie, concurează pentru premiul publicului.

În festival vor fi prezentate şi „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin într-o limbă străină alta decât engleza”, şi „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, care a avut premiera la Berlinala 2017, unde a fost premiat pentru montaj.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *