În ce condiții vor continua să circule gazele rusești, spre Europa

Gazele ruseşti vor continua să circule către Europa prin Ucraina atâta timp cât operatorii reţelelor de gaze din Ucraina vor putea să îşi desfăşoare activitatea, a declarat luni şeful companiei de stat Naftogaz pentru Reuters.

Rusia este principalul furnizor de gaz al Uniunii Europene, iar invazia sa în Ucraina a condus la îngrijorări cu privire la posibile perturbări, ducând preţurile la niveluri record.

Aproximativ 41,6 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti au fost livrate prin Ucraina către Europa în 2021, făcând din aceasta o rută cheie de aprovizionare.

„În prezent, decizia (Ucrainei) este că, atât cât va fi posibil, vom asigura tranzitul”, a declarat şeful Naftogaz, Iuri Vitrenko, într-un interviu video.

 

Conductele de tranzit de înaltă presiune nu au fost avariate în timpul conflictului, a spus el. Cu toate acestea, orice prejudiciu adus persoanelor care operează sistemele sau deteriorarea reţelelor IT ar putea pune în pericol fluxurile.

Sute de mii de oameni din unele oraşe ucrainene, cum ar fi Harkov şi Mariupol, sunt fără gaze, încălzire şi electricitate, din cauza distrugerii infrastructurii locale, a spus Vitrenko.

„În fiecare zi ne trimitem angajaţii sub gloanţe pentru a repara sistemele şi apoi are loc un alt bombardament. Locuiesc în oraşe, temperaturi negative, e foarte frig noaptea. Familiile lor trăiesc în oraşe şi ştiu că, dacă nu există încălzire, este o catastrofă umanitară”, a spus el.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută o interdicţie a importurilor de petrol şi gaze din Rusia, dar Uniunea Europeană nu a stabilit astfel de sancţiuni.

Vitrenko a spus că livrările de gaze ruseşti către Europa ar trebui să continue, dar că plăţile pentru combustibil ar trebui păstrate într-un cont escrow până când preşedintele rus Vladimir Putin va retrage trupele din Ucraina.

Rusia numeşte acţiunea sa în Ucraina o „operaţie specială”.

Vitrenko a spus că Rusia va trebui să continue să pompeze gaze, chiar dacă plata a fost reţinută, deoarece oprirea fluxurilor ar putea deteriora puţurile de gaze.

El a cerut, de asemenea, aplicarea de sancţiuni pentru conducta rusă Nord Stream 1, care transportă gaze direct în Germania.

El a spus că UE ar putea cere ca acele livrări de gaz să fie canalizate în schimb prin Ucraina, oferind mai multe stimulente pentru a opri războiul şi a se asigura că rutele de tranzit sunt sigure.

Ucraina are o capacitate de tranzit disponibilă de aproximativ 90 de miliarde de metri cubi pe an, mai mult decât suficientă pentru a compensa capacitatea de 55 de miliarde de metri cubi a Nord Stream 1, a spus Vitrenko.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *