Intervenţii „britanice” la urşi

Plan de intervenţie hunedorean, preluat la nivelul ţării! Jandarmii hunedoreni împreună cu un ONG britanic, au pus la punct o grupă rapidă de acţiune care intervine în cazul carnivorelor mari. După eşecul cazului de la Sibiu, când lumea s-a revoltat după împuşcarea ursuleţului, modelul din judeţ a fost prezentat la Ministerul Mediului şi a devenit bună practică la nivelul ţării.

Planul de intervenţie este rodul colaborării dintre ONG-urile „Fauna and flora International” împreună cu Asociaţia Zarand, Ministerul Mediului şi Jandarmeria Română. Colaborarea a fost iniţiată în anului 2014 când a fost înfiinţat şi postul de jandarmi de la Vaţa de Jos. Cei nouă jandarmi de aici operează pe raza a opt judeţe.

„Procedura în care sunt cuprinse şapte instituţii este funcţională de doi ani de zile şi se referă la modul în care interniv instituţiile abilitate pentru protejarea vieţii oamenilor sau a animalelor, în caz că sunt carnivore mari care îşi fac apariţia în diferite locuri publice”, spune Robert Vîţă, inspector şef, IJJ Hunedoara.

Britanicii de la cel mai vechi ONG de mediu, Fauna & Flora International (FFI) consideră specii precum lupul sau ursul „specii umbrelă” şi încearcă atât protejarea lor, cât şi a mediului în care trăiesc. Au format deja o grupă de rangeri specializaţi care intervin alături de jandarmi atunci când este vorba de răpitoarele mari, atât în cazul unor atacuri, dar şi în cele de braconaj, mai ales când urşii sunt captivi.

”În prezent, în judeţul Hunedoara, implementăm proiectul „Life Connect Carpathians”, care are ca scop conservarea biodivesităţii, prin îmbunăţirea conectivităţii în teren pentru lup şi pentru urs. Deosebit de importantă este participarea autorităţilor locale şi a comunităţilor rurale. Punctul de succes al acestui proiect este colaborarea cu Jandarmeria, Ministerul Mediului, Flora and Fauna International şi Asociaţia Zarand”, spune Iain Trewby managerul proiectului „Life Connect Carpathians” şi reprezentantul Flora and Fauna International. De la înfiinţare, jandarmii din postul de la Vaţa au avut în total 857 acţiuni, dintre care 252 de activităţi împreună cu cei de la FFI. „Au fost suprinşi inclusiv poliţişti locali şi primari care braconau şi încălcau legea”, a specificat  inspectorul şef IJJ Hunedoara.

Proceduri clare  

Procedura de intervenţie în cazul carnivorelor mari a fost discutată în 2014, pusă la punct în anii 2015-2016 şi perfectată de-a lungul timpului. Modul de acţiune e relativ simplu. La cazurile cu animale mari anunţate la 112, prioritate are jandarmeria. În timp ce jandarmii din postul apropiat de caz izolează zona, pleacă către locaţie grupa de intervenţie rapidă din Apuseni: jandarmilor li se alătură rangerii, plus un veterinar abilitat să deţină substanţe de tranchilizare.

De exemplu, în judeţul Hunedoara sunt doar trei medici care pot deţine aceste substanţe şi arma respectivă. Jandarmii fac evaluarea şi izolarea zonei, după care medicul specialist face evaluarea greutăţii animalului sălbatic şi pregăteşte doxa potrivită cu substanţa tranchilizantă. Doar după asta rangerii din proiectul Life Connect Carpathians tranchilizează efectiv sălbăticiunea.

Situaţia animalelor este urmărită şi de cele 130 de camere de supraveghere ascunse în păduri. Deşi ong-ul britanic lucrează în 40 de ţări pe mai multe continente, România este singura ţară unde există un parteriat cu o instituţie de aplicare a legii, respectiv jandarmii. Proiectul LIFE Connect Carpathians (LCC), cu o durată de 5 ani, este finanţat de Comisia Europeană prin Programul LIFE+ Nature şi este implementat de Fauna & Flora International, Ministerul Mediului, Jandarmeria Română şi Asociaţia Zarand.

Proiectul face parte dintr-o iniţiativă mai largă care vizează crearea unei reţele regionale funcţionale de arii protejate între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali. Această regiune este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai importante coridoare ecologice din Europa. Proiectul a început în anul 2013, se va încheia în februarie 2019 și urmărește îmbunătățirea conectivității integrate pentru Coridorul Ecologic Apuseni – Meridionali aflat în vestul României. Acest coridor, considerat cel mai important coridor ecologic din Europa, se întinde între Munții Apuseni, la nord și Munții Retezat-Țarcu, la sud.  Proiectul se implementeaza in 17 situri Natura 2000.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *