Laurențiu Nistor prins cu pumnul în gura presei

Pe drept sau abuziv, faptul că presa deranjează este ceva foarte clar, “partea vătămată” fiind clasa politică, indiferent de culoarea politică. La fel de adevărat este și că presa, audio, video, tipărită sau, mai nou, cea on-line, nu mai este ce a fost odată, nu cu foarte mult timp în urmă. O anumită tendință de a-și rezolva liniștea, înlăturând sau limitând atacurile de presă are orice partid ajuns la putere, și toți reprezentanții lui mai mari sau mai mici. Scopul și, mai ales mijloacele folosite, fac însă diferența.

După câțiva ani de lucru în presă, ești pregătit să vezi aproape orice, așa că mai nimic nu te mai surprinde. Cu toate acestea, dezvăluirea făcută de jurnalistul Marcel Bot, care arată că liderul PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, a dat ordin pe “circuit închis”,  ca șefii  organizațiilor social – democrate din județ să strângă semnături pentru sancționarea unor organisme de presă cu politică editorială nefavorabilă puterii roșii, iese din tipare! Analizând textul, frapează trei lucruri.

Primul este fraza de deschidere, respectiv “În conformitate cu principale activități aprobate de conducerea Partidului Social Democrat…”. Adică pentru pesediștii din teritoriu  băgatul pumnului în gura presei care nu relatează despre realizările mărețe ale partidului conducător și ale lui “El Lider Maximo” sau ale șefuților de prin județe este activitate obligatorie!

Cum comunicatul este destul de lapidar, bănuim că, pentru a fi mai exacți, Nistor și consultanții săi au transmis și mostre în teritoriu, pentru ca acestea să apară în presă. Așteptăm, cu interes, mesaje mobilizatoare de genul :“Uiu, iuuu tractorul ară/ Facem colective-n țară!” sau “Dragnea, Nistor și băieții/ Saltă calitatea vieții!” ori: “Laurențiu e cu noi/ Să vă călărim pe voi!”. Am văzut, de-a lungul vremii, în presa de partid, texte similare care slăvesc realizările mărețe în slove, altfel invizibile, ale unor pesediști care dorm pe ei, (primari, parlamentari, consilieri) și ar fi imoral să-l suspectăm pe șeful PSD din județ de redactarea lor, căci nu au greșeli gramaticale, sunt scrise de oameni școliți, nu poartă amprenta intelectuală și de cultură a d-lui Nistor.

În al doilea rând, vine fraza memorabilă “Datele și semnăturile din tabele trebuie să fie reale, oamenii să știe ce au semnat”. Iar aici ar fi interesant de aflat cum s-au dus șefii de organizații locale, din portă-n poartă, să le explice concetățenilor, în special celor de la țară, care nu au timp de cititul presei sau vizionarea de talk-show-uri politice pentru ce semnează și să-i lămurească în legătură cu  faptul că iscălitura nu se solicită, spre exemplu, pentru bonuri de mici și bere de la ziua comunei, ori pentru primirea ajutorului social, așa cum se obișnuiește? Mai mult decât atât, prin această directivă, Laurențiu Nistor a interzis spiritismul, persoanele decedate nemaiputând să semneze listele, chiar dacă doresc acest lucru.

Și, în fine, a treia frază, respectiv “Tabelele sunt necesare pentru sesizarea CNA cu privire la atacurile și jignirile aduse la adresa PSD și a Președintelui Liviu Dragnea și pentru sancționarea unor posturi de televiziune…”.  Întâi se sugerează că CNA nu-și face treaba și nu se știe cât îi va conveni instituției această apreciere. Pe urmă, textul fiind reprodus cu exactitate, să scrii președinte cu majusculă arată o doză de respect mult mai mare decât prevedea norma de limbă română.Aproape sigur că aceia care au redactat textul s-au ridicat în picioare la scrierea cuvântului.

PSD pare să nu știe că sancționarea unor posturi de televiziune și a realizatorilor, de către activul de partid, este de-a dreptul aberantă. De sancționarea posturilor se ocupă, întradevăr, CNA, dar instituția, de-a lungul vremii, a dat numeroase amenzi, fără a fi sesizată prin tabele în care datele și semnăturile să fie reale. Iar în ce privește sancționarea realizatorilor, există instituția dreptului la replică sau acționarea în instanță a celor în cauză. Această ultimă chestiune este o amenințare voalată, ce va avea, aproape cert, un efect invers decât cel scontat, în condițiile în care așa cum ne place să credem  trăim, încă, într-o țară democratică. În adresa lui Nistor au fost dați ca exemplu Realitatea TV și Rareș Bogdan, dar lista rămâne deschisă după un astfel de precedent. Jurnaliștii incomozi puterii și trusturile la care lucrează, deveniți “dușmani ai poporului”, ca să folosim un termen apropiat de seva PSD, pot ajunge să fie, efectiv, vânați.

Dar cel mai surprinzător lucru este lipsa de reacție a celor din jurul lui Laurențiu Nistor, sfătuitori politici sau, mai ales, oameni de sau din presă, iar acest din urmă fapt ar trebui să dea cel mai mult de gândit. Hai cu deontologia și cu susținerea pentru presa liberă, băieți!

 

Amarildo Szekely

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *