Groparul culturii hunedorene, Dan Bobouțanu, sapă… o fântână muzicală

A trecut ceva timp de când nu am mai scris despre viața culturală din municipiul Hunedoara…

Am avut răbdare  și speranță de mai bine, vreme de 8 luni, fiind atent la evenimentele culturale de aici, în timp ce evoluam în numeroase ipostaze, de la organizator la interpret, pe scene culturale din alte orașe ale țării, cu sufletul strâns la gândul că acasă evenimentele culturale sunt , atunci când sunt, fericite întâmplări.  Nimic nu arată că ar fi vorba despre o viziune unitară și durabilă din partea administrației locale, în ceea ce privește cultura. Dimpotrivă!  Nici nu-i cum, din moment ce  agenda primarului Dan Bobouțan pare că nu are rubrică pentru  evenimente culturale de organizat în oraș. La lipsa instituțiilor culturale profesioniste  se adaugă și lipsa managerilor culturali. Așadar, viața spirituală a hunedorenilor este lăsată la voia întâmplării, mai precis la hazardul propunerilor accidentale venite din exterior.

Dan Bobouțanu crede că dacă reabilitează străzi, și acelea pe credit bancar înrobitor pentru hunedoreni, după modelul preluat de la „centru” este suficient! Mai mult decât atât, “rezolvă” și cultura, așezând în mijlocul străzii renovate o fântână muzicală. Să fie, să se găsească muzică pentru popor! Să aibă acces, tot hunedoreanu la cultura hunedoreană de tip “bobouțan”! Dar dacă tot face o fântână muzicală, ca om cu preocupări și realizări în materie de evenimente culturale, îi dau un sfat gratuit  primarului : să solicite programe cu arii din operă, căci hunedorenii îndrăgesc acest gen muzical. Nu de alta, dar n-aș vrea să importăm din Teleorman șlagărul : “Mă iubește femeeeile/ Și e moarte dupe mineee/ Toată ziua îmi șade pe cap/Nu știu ce să fac ca să scap!”  Măcar atât! Și iată, fără glumă, câteva sugestii:  O viață pentru țar compusa de Mihail Ivanovici Glinka, La forza del destino de Giuseppe Verdi sau Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini.

Doar două dintre cele șase întâmplări” culturale din Hunedoara au fost organizate de Primărie, în opt luni!

Iată sumarul activităților culturale din Hunedoara

În total au avut loc șase evenimente culturale iar unul a fost anulat. Dintre acestea Primaria Hunedoara a organizat doar două, celelalte fiind propuneri venite, cu finanțare cu tot,  din partea altor operatori culturali. Pentru informare corectă, iată-le mai jos:

19 mai – Noaptea Muzeelor  – Primăria Hunedoara

26 mai – Târgul European al Castelelor – Primăria Hunedoara

Hunedoara Lirică – festival organizat de către Consiliul Județean Hunedoara și Teatrul De Artă din Deva cu următoarele spectacole:

14 iulie – Trubadurul de G. Verdi la Castelul Corvinilor,

18 iulie  – Principele – Muzical Show, Castelul Corvinilor

19 iulie  – Spectacol de muzică și dans Coreea de Sud Busan Bukgu

27 august – Stradivarius Music Night – Euromed Development,  unde Primăria Hunedoara n-a contribuit decât cu locația.

Atât. Preocuparea locală  din partea primarului a fost nesemnificativă!

Este mare păcat de șansa pe care o oferă Castelul Corvinilor,ca suport de desfășurare a unor evenimente culturale spectaculoase!  Restaurarea monumentului  este pe punctul să înceapă, pe baza unui proiect moștenit de la vechea administrație, ca toate proiectele derulate acum, în Hunedoara, pe bani europeni. E bine dacă se va face, dar zidurile castelului, fără viață spirituală, restaurate sau nu, rămân doar ziduri.

Semnificativ pentru „ organizarea” culturală din Hunedoara  este motivul din care a fost anulat evenimentul din 11 august –  Festivalul Medieval “Ioan de Hunedoara” . Primăria Hunedoara ar fi putut puncta comemorarea lui Ioan-Iancu, hunedoreanul erou al creștinătății, dar a trebuit să renunțe din cauza timpului scurt alocat organizării. Nu știu cine se face, concret, responsabil de  “stilul autohton” în care se lucrează, dar finalizarea caietului de sarcini cu o lună sau două înainte de desfășurarea evenimentului nu lasă timp suficient pentru angajarea artiștilor care pot susține o asemenea manifestare.

Le sugerez celor din primăria Hunedoara să tragă cu ochiul cum este abordat fenomenul cultural la Sibiu, adevărat fief cultural european. Ei au constituit, cu mulți ani în urmă, o echipă la nivelul orașului, formată din directori de instituții culturale și din  specialiști care  se întâlnesc la fiecare sfârșit de an și stabilesc calendarul cultural pentru anul următor, luând în considerare  să nu  aglomereze evenimentele în anumite perioade, asigurând  desfășurarea manifestărilor pe tot parcursul anului, dar și pentru motivul că pot angaja din timp artiștii doriți, pentru a conta, în acest fel, pe participarea lor. Un alt exemplu de bună practică este modul în care  Muzeul Bucovinei  din Suceava organizează Festivalului Medieval “Ștefan Cel Mare”. Cei 500 de cavaleri și domnițe de care au avut nevoie pentru ediția din 2018  au fost contactați și contractați, încă din luna noiembrie 2017.

De ce nu s-ar putea și la Hunedoara?! Oare pentru că edilul are impresia că noi, hunedorenii, suntem aculturali? Dacă este așa, îl invit pe dl Bobouțanu la evenimentele culturale din Alba Iulia, Sighișoara, Sibiu și, chiar mai aproape, la Deva, să-și întâlnească mulțimea de concitadini  deveniți migratori, în căutare de cultură.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *