Postul Paștelui, în comunitățile momârlănești

Momârlanii, băștinașii din Valea Jiului, păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile strămoșești. În comunitățile de momârlani din Valea Jiului, Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină. Începând de astăzi s-a lăsat postul Paștelui, iar oamenii locului s-au pregătit pentru această perioadă, care pentru ei înseamnă una de curățire sprituală.

“Noi, momârlanii suntem oameni credincioși și așteptăm cu mintea și sufletele noastre acest post atât de important. Fie că bunătatea și milostivenia lui Dumnezeu și a lui Hristos să se reverse peste noi toți oamenii din toată lumea și acest Post să ne facă să mai medităm la ce facem bine, ce nu facem bine, să mai schimbăm câte ceva la noi și cel mai important să ne iubim și ajutăm aproapele deoarece suntem toți frați”, spun momârlanii din Valea Jiului.

Momârlanii țin postul mare, că Învierea sa îi prindă curați la suflet și la trup. Alimentele necesare postului sunt pregătite încă de cu toamna, așa încât să nu lipsească absolut nimic.

Așa că, având în cămară și în pivniță varză, orez, ceapă, cartofi, fasole, murături, gemuri, momârlanului nu îi este greu să țină post, mai ales că trăiește cu credința bine înrădăcinată în suflet.

Denumiţi adesea “urmaşi ai dacilor“, momârlanii au fost primii locuitori ai aşezărilor de munte din zona Hunedoarei, cu mult înaintea altor popoare. Mândri gospodari, momârlanii s-au ocupat de când se ştiu cu creşterea animalelor şi cu agricultură, lăsând la o parte progresul tehnologic şi direcţia în care se îndreaptă restul oamenilor. Oameni simpli, cu frică de Dumnezeu şi chef nebun de viaţă, momârlanii respectă şi acum tradiţiile moştenite de acum sute de ani şi poarta cu mândrie costumul naţional.

 

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.