Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi votată astăzi în Parlament. În jurul Palatului Parlamentului sunt anunţate mai multe proteste

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează miercuri, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă. Votul va fi secret, exprimat cu bile. Opoziția are nevoie de minimum 233 de voturi favorabile, iar cele trei partide au doar 155 de parlamentari. Mai multe proteste sunt anunţate în jurul Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii. Unul îi are ca iniţiatori pe parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel la simpatizanţi să iasă în stradă. De asemenea, este anunţat şi un „protest pe roţi”. Este posibil însă ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda.

Faţă de cei 155 de parlamentari PNL – USR – PMP, de cealaltă parte, coaliţia de guvernare PSD-ALDE are 248 parlamentari, care nici nu vor participa la votul moţiunii de cenzură.

UDMR are 30 de senatori şi deputaţi.  Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat: „Am decis că vom participa la dezbateri, vom avea şi noi de spus acolo ceva, aşa cum fiecare grup parlamentar are câteva minute şi vom spune acolo punctul nostru de vedere şi vom părăsi sala, vom fi absenţi. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abţinem, să nu ştiu ce. Nu vom fi în sală şi vom fi absenţi în momentul votului.”

În Parlament mai sunt 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care vor vota probabil fiecare după propria conştiinţă.

Sunt şi 15 parlamentari neafiliaţi, cei mai mulţi din partidul lui Victor Ponta, care a avut o poziţie ambiguă, spunând că ar vota pentru un guvern mai competent, dar nu pentru unul condus de Ludovic Orban.

Oricum, numele lui Ludovic Orban, preşedintele partidului care a iniţiat moţiunea de cenzură, este invocat de toţi cei care argumentează previzibilul eşec al moţiunii de cenzură.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, marţi seara, pe pagina sa de Facebook că vor lipsi cam 50-70 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată şi a întrebat oare de ce opoziţia a dat PSD şansa unei victorii politice când se afla în mare dificultate. Băsescu spune că, dacă Ludovic Orban îl căuta, poate îi dădea un sfat care să îl ajute să nu pară “inconştientul vesel” al politicii româneşti. Traian Băsescu menţionează că oricum votul său va fi pentru căderea Guvernului.

Şedinţa Parlamentului va începe cu citirea moţiunii de cenzură, apoi premierul Viorica Dăncilă ar urma să prezinte punctul de vedere al Guvernului şi să aibă loc dezbateri. În final, Guvernul poate răspunde la critici. Votul este secret şi se exprimă cu bile, iar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi, prin urmare, Guvernul să cadă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze „pentru”.

Moţiunea de cenzură a PNL se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”.

Proteste sunt anunţate  în jurul Palatului Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură

Unul dintre proteste ar urma să se desfăşoare în Parcul Izvor, iniţiatori fiind parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel ca oamenii să iasă în stradă, iar pe reţelele de socializare au fost anunţate mai multe evenimente de protest, inclusiv un ”protest pe roţi”, cu autovehiculele, în jurul Palatului Parlamentului. De asemenea, manifestanţii vor să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei după aflarea rezultatului dezbaterii. Este posibil ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda, care a spus că în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, membrii PSD, dar şi simpatizanţii social-democraţi, alături de cei ai ALDE, vor merge la Palatul Parlamentului.

„Ploaia nu ne sperie, avem şi pelerine. Ia-ţi o zi liberă pentru România! USR cheamă toţi cetăţenii români la un protest paşnic miercuri, 27 iunie, în parcul Izvor din faţa Parlamentului, începând cu ora 12:00. Miercuri este ziua în care se votează în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD. Ziua în care acest partid trebuie să plece de la putere!”, este mesajul transmis de USR pe pagina de Facebook a evenimentului.

Parlamentarii USR cheamă românii să îşi ia miercuri liber de la serviciu şi să iasă la protest inclusiv prin SMS-uri transmise cetăţenilor.

Şi liberalii au făcut apel ca oamenii să iasă în stradă, spunând că miercuri se va vedea cine pune România pe primul loc şi cine preferă să fie susţinătorul unui regim toxic pentru ţară.

Pe reţelele de socializare sunt anunţate mai multe evenimente de protest la Parlament, inclusiv un ”protest pe roţi”, urmând ca participanţii înconjoare Casa Poporului cu maşinile, bicicletele şi motocicletele.

De asemenea, protestatarii vor ca, după aflarea rezultatului moţiunii de cenzură, să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei, unde vor continua protestul.

Este posibil însă ca în zona Parlamentului să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri. Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, luni, ”Eu pot să vă spun că există mari şanse să vină şi susţinători ai PSD şi, probabil, mult mai mulţi decât cei pe care îi vedeţi împotriva majorităţii”, a anunţat Claudiu Manda, el spunând că este posibil să fie prezenţi şi membri ALDE.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *