Greenpeace: În 24 de ore se taie aproximativ 13 hectare, din care jumătate dispar fără acte, din pădure

Ciprian Găluşcă, coordonator al campaniei Greenpeace pentru păduri şi biodiversitate, a declarat luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre afirmaţia ministrului Mediului că vremurile cu defrişările masive au apus, că s-au făcut unele progrese, inclusiv prin introducerea sistemului SUMAL, dar se produc tăieri selective, astfel că în 24 de ore se taie aproximativ 13 hectare, din care jumătate dispar fără acte, din pădure, conform informaţiilor oficiale ale Inventarului forestier naţional.

Reprezentantul Greenpeace a spus că organizaţia procesează date oficiale disponibile publicului larg prin intermediul Inventarului forestier naţional.

„Calculul foarte simplu, avem 38 de milioane de mc care pleacă din pădure, în fiecare an, nu trebuie decât să împărtim la 365 de zile şi la 340 de mc, cât se află într-un hectar, o să aflăm că în 24 de ore se taie aproximativ 13 hectare, din care jumătate dispar, aşa cum ne spune Inventarul forestier naţional, fără acte, din pădure”, a explicat Ciprian Găluşcă.

El a menţionat despre afirmaţia ministrului Mediului că nu mai avem acele tăieri ilegale pe suprafeţe mari, că într-adevăr s-a schimbat legislaţia şi s-a introdus acel sistem de trasabilitate a materialului lemnos, SUMAL.

 

„Nimeni nu e nebun să taie 500 de hectare. (..) Există sub o altă formă, tăierile selective. Atunci când se tai 500 de mc din pădure, în realitate de acolo pleacă 1.000 de mc”, a spus Ciprian Găluşcă, menţionând că se creează un prejudiciu care nu este niciodată cuantificabil, pentru că cei 500 de mc tăiaţi ilegal nu apar nicăieri.

„Ne lăudăm că ne-am lăsat de fumat dar ne-am apucat de băut”, a mai comentat el.

Despre o altă afirmaţie a ministrului că am ajuns că plantăm cât tăiem, reprezentantul Greenpeace a afirmat că nu este adevărat.

„Şi acum când mergi prin Făgăraş găseşti parcele rase de 500 sau 600 de hectare, rase din 2012, 2013, în dosarele Cheresteaua I sau II, cu prejudicii imense pentru stat, şi care nu şi-au mai revenit niciodată la stadiul de pădure”, a spus Găluşcă.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că vremurile cu defrişări masive în care „a dispărut pădurea de pe versanţi”, au apus şi că nu mai există asemenea tăieri în România.

El a precizat că suprafaţa plantată în ţara noastră este cel puţin egală cu cea tăiată.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *