RUSIA, DIN CE ÎN CE MAI SLABĂ. Axa militară SUA – Finlanda – Suedia ridică NATO la un nou nivel

Mișcarea strategică de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, activă în ciuda amenințărilor belicoase ale Rusiei și a mofturilor dirijate ale Turciei, duce raportul global de forță militară la un alt nivel. În fapt, Rusia și-a creat acest handicap singură, prin agresiunea asupra Ucrainei, agresiune care a pus în alertă întreaga lume civilizată. Prin vocea președintelui american Joe Biden, SUA reconfirmă că este aliat de primă mână pentru țările nordice care vin acum către NATO.

Astfel, Statele Unite vor coopera cu Finlanda şi Suedia în cazul unei ”ameninţări la adresa securităţii comune şi cu scopul de a descuraja şi a înfrunta agresiunea sau ameninţarea unei agresiuni”, pe fondul solicitării celor două naţiuni nordice de aderare la NATO, a declarat preşedintele american Joe Biden, relatează The Guardian.

 

Preşedintele Statelor Unite Joe Biden a afirmat că ”sprijină cu fermitate” cererile de aderare la NATO ale ambelor ţări nordice şi a subliniat că întreaga alianţă militară ar ”beneficia” de pe urma aderării Helsinkiului şi Stockholmului.

”În timp ce solicitările lor de aderare la NATO sunt luate în considerare, Statele Unite vor coopera cu Finlanda şi Suedia cu scopul de a rămâne vigilenţi împotriva oricăror ameninţări la adresa securităţii noastre comune şi cu scopul de a descuraja şi a înfrunta agresiunea sau ameninţarea unei agresiuni”, a declarat preşedintele SUA.

”Finlanda şi Suedia sunt parteneri vechi şi neclintiţi ai Statelor Unite. Prin aderarea la NATO, vor consolida şi mai mult cooperarea noastră în domeniul apărării şi vor aduce beneficii întregii Alianţe Translatlantice”, a mai afirmat Biden.

SUA îşi vor menţine ”activitatea şi prezenţa exerciţiilor robuste” în regiunea Mării Baltice, a continuat liderul american.

Joe Biden urmează să îi întâmpine joi pe omologul său finlandez, Sauli Niinisto, şi pe premierul suedez, Magdalena Andersson, la Casa Albă, într-o manifestare explicită a sprijinului oferit de Washington celor două naţiuni nordice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.