Trei mineri au fost prinși în subteranul minei Lupeni (VIDEO)

Trei mineri au fost prinși într-o surpare în subteranul minei Lupeni. Accidentul a avut loc în jurul orei 14:00, spun oficialii Complexului Energetic Hunedoara.

”Avem trei mineri prinși într-o surpare. Se aud voci, nu știm dacă de la toți trei. Accidentul a avut loc la mina Lupeni, în panoul 7C, în jurul orei 13:55. În acest moment se îndreaptă spre ei salvatorii minieri și cadrele tehnice care deja sunt pe traseu către ei, iar colegii care erau cu ei la locul de muncă lucrează să ajungă la ei”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.

Toma Petcu, ministrul Energiei, a anunțat că va merge la mina Lupeni.

”În jurul orei 14:00, am fost informat de conducerea CEH de acest incident, în sensul că din informațiile inițiale se părea că au fost 14 mineri, dar echipa a fost din 11, nu din 14. Din cei 11, trei mineri au fost deocamdată prinși. În zona în care s-a prăbușit am înțeles că erau lucrări de eliberare a  unor zone în care se săpase și erau unii stâlpi de susținere care urmau să fie demontați. În timpul demontării s-a produs această surpare. În urma surpării, opt din cei 11 au ieșit la suprafață, trei colegi de-ai lor au rămas blocați în zona respectivă. S-a constituit echipa de intervenție și s-a luat decizia să se intre foarte repede pentru căutarea și salvarea acestor mineri din mină. Au început căutările, așteptăm mai multe informații de la colegii noștri care au intrat în mină, domnul secretar de stat Vișan, care coordonează domeniul, s-a deplasat deja în zona respectivîă și eu personal , acum, urmează să plec către Lupeni pentru a gestiona situația de la fața locului”, a declarat, la televiziunea Digi 24, ministrul Energiei.

Update 16:40 – ”În acest moment echipajele de intervenție au ajuns la locul surpării. Se aud voci, dar nu am informația că s-a ajuns la ei”, a declarat liderul de sindicat de la mina Lupeni, Darius Câmpeanu.

Update 16: 47 – Un elicopter SMURD de la Arad a ajuns deja la Lupeni. Intervin și două ambulanțe SMURD.

Update 17:20 – Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara: ”Am făcut grupa operativă de suport tehnic, toate instituțiile din județ sunt mobilizate acolo. Asigurăm tot suportul necesar pentru salvarea imediată, iar la recuperarea celor afectați suntem pregătiți să îi transportăm oriunde va fi necesar la momentul respectiv. Singurul lucru bun acolo e că există aeraj, deci nu e obturată total galeria, deci există secțiune liberă prin care poate circula aerul. Nu există pericolul asfixierii în partea cealaltă. Dar evident că salvatorii minieri nu pot ajunge la ei din cauză că este masă minieră foarte multă adunată acolo”.

Update 17:35 – Darius Câmpeanu, lider de sindicat mina Lupeni: ”Au reușit să avanseze aproximativ doi metri, în continuare se aud vocile. Au și un perforator pe care din când în când îl pornesc, care funcționează cu oxigen și aia îi ajută puțin”.

Update 18:45 – Ministrul Energiei, Toma Petcu, a ajuns la Lupeni.

Update 18:50 – Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică: ”Astăzi, în jurul orei 14 o surpare produsă în urma deranjării susținerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării se aflau în abatajul, cu o lățime de aproximativ 4 metri și o înălțime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, șapte dintre ei fiind implicați în derularea operațiunilor de suport tehnic.  3 mineri cu vârste între 39 și 43 de ani au fost blocați de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni și Salvamin Petroșani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operațiunile de salvare. Aceaste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenţie fiind diferite de cele de la suprafaţă.

Minerul care s-a autoevacuat, prezenta traumatisme la nivelul torsului, acesta fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Petroșani cu o ambulanță SAJ.

Concomitent, subprefectul județului Hunedoara a convocat la sediul minei Grupul de Suport Tehnic în cazul situațiilor de urgență generate de accidente, avarii, explozii și incendii în industrie, inclusiv prăbușiri de teren cauzate de exploatări miniere sau alte activități tehnologice.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a dislocat la exploatarea minieră o ambulanţă de terapie intensivă și o autospecială de transport victime multiple.

În plus, un elicopter SMURD a aterizat la spitalul din Petroşani, fiind pregătit să preia răniţii care necesită transportul de urgenţă spre clinici de specialitate.

Rudele minerilor surprinse în surpare au fost invitate la sediul minei Lupeni pentru a fi, în permanenţă, ţinute la curent cu desfăşurarea operaţiunilor de salvare. De asemenea, un psiholog a fost desemnat să consilieze rudele persoanelor prinse în subteran.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara s-a autosesizat în acest caz. O echipă condusă de inspectorul șef s-a deplasat la sediul minei iar unul dintre inspectorii de protecția muncii, inginer minier, a coborât în subteran alături de salvatori pentru a demara verificările”.

 

 

…știre în curs de actualizare

 

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.