Turismul românesc, paralizat. Rata șomajului în hoteluri și restaurante a atins deja 60%

Rata şomajului în hotelurile şi restaurantele din ţară a ajuns deja la 60% şi, în curând, va urca la 90%, iar peste 50.000 de angajaţi de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, arată într-un comunicat Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), solicitând modificarea stagiului de cotizare de la 12 la opt luni în acest an, pentru ca angajaţi sezonierii să poată beneficia de ajutorul de şomaj.

„Criza cauzată de epidemia de coronavirus, care a dus la instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, a paralizat activităţile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectată, prima care a intrat în criză şi ultima care va ieşi din ea. Astfel, rata somajul în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi, în condiţiile  de acum, riscă să urce până la 90% în perioada următoare”, potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Reprezentanţii FPTR spun că aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat somajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit.

„Pe lângă aceşti şomeri, un număr de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se află într-o situaţie dramatică, deoarece au încetat somajul la 1 aprilie şi nu mai au nicio sursă de venit. Aceştia au contracte de muncă pe perioada determinată de 6 luni şi nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizaţie de şomaj, deoarece nu vor îndeplini condiţia stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajaţi pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv FPTR.

În această situaţie, numeroşi salariaţi sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizaţie de somaj, deoarece societăţile de turism care funcţionează sezonier nu îsi vor mai desfăşura activitatea în condiţii normale, iar salariaţii sezonieri este posibil să nu mai fie angajaţi deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă, adaugă el.

„În aceste condiţii Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat în regim de urgenţă emiterea unui act normativ pentru stabilirea in mod  exceptional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de opt luni (în loc de 12 luni) pentru angajaţii sezonieri, prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002, astfel încât toţi salariaţii din turism care lucrează în unităţi sezoniere să poată beneficia în acest an de somaj”, arată FPTR.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1 milion de români se află în şomaj la data de 6 aprilie. Dintre aceştia, 952.929 au contracte individuale de muncă suspendate şi 187.548 au contractele individuale de muncă încetate.

„Din totalul de 952.929 contracte individuale de muncă suspendate, 12,4% reprezintă şomerii din domeniile de activitate hoteluri şi restaurante, adică 118.277 de persoane ducând astfel rata somajului în această ramură la 60%”, spun reprezentanţii FPTR.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *