UE propune un „mecanism de trasparenţă” în privinţa exporturilor de vaccinuri produse în Europa

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a considerat luni „inacceptabile” întârzierile livrărilor de vaccinuri AstraZeneca şi a propus un „mecanism de transparenţă” privind exporturile în afara Uniunii Europene a vaccinurilor produse pe teritoriul său, potrivit AFP.

Compania britanică a prevenit vineri că livrările vaccinului AstraZeneca/Oxford în Europa ar fi mai mici decât era prevăzut în primul trimestru din cauza unei „scăderi de randament” la o fabrică europeană.

„Acest nou calendar nu este acceptabil pentru Uniunea Europeană”, a estimat Kyriakides, într-o declaraţie video difuzată online.

Comisarul i-a scris în weekend companiei AstraZeneca pentru a adresa întrebări „importante şi grave” despre această întârziere, care vine după cea a livrărilor vaccinului Pfizer/ BioNTech.

„UE a prefinanţat dezvoltarea rapidă de vaccin şi de producţie şi vrea un retur” pentru această investiţie, a adăugat responsabilul. Bruxelles-ul vrea să ştie „exact ce doze au fost produse de AstraZeneca, unde anume şi dacă ele au fost livrate şi cui”.

Comisia Europeană a rezervat până la 400 de milioane de doze din acest vaccin, deja folosit în Marea Britanie.

„Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până în prezent”, a criticat Kyriakides, anunţând o nouă reuniune luni cu reprezentanţii celor 27 de state şi a Comisiei cu AstraZeneca.

„UE vrea ca dozele comandate şi prefinanţate să fie livrate cât mai curând posibil” iar „contractul nostru să fie onorat în totalitate”, a adăugat ea.

Comisia a propus statelor membre punerea în aplicare a unui „mecanism de transparenţă a exporturilor în afara UE de vaccinuri care sunt produse aici”.

UE a „susţinut dezvoltarea şi producţia mai multor vaccinuri contra Covid-19 pentru 2,7 miliarde de euro în total”, a precizat Kyriakides.

„Pe viitor, toate companiile care produc vaccinuri contra Covid-19 în UE vor fi nevoite” să avertizeze autorităţile europene „când vor să exporte vaccinuri către terţe state”, a mai afirmat comisarul, precizând că „livrările cu caracter umanitar” nu sunt incluse. „UE va lua orice măsură pentru a-şi proteja cetăţenii şi drepturile”, a prevenit Kyriakides.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.