VACCINARE ȘI SPERANȚĂ: Europa caută luminița de la capătul tunelului pandemiei

Într-o analiză la zi, cotidianul francez Le Figaro se întreabă dacă, în Europa, începe să se vadă luminița de la capătul tunelului sinistru al pandemiei COVID-19. Situația este, însă, complicată, pe de-o parte de intensitatea valului trei al pandemiei, pe de altă parte de presiunea socială greu de ținut în frâu după mai bine de un an de restricții și teamă.

 

Uzinele de vaccin funcționează 24 din 24, 7 din 7

Într-o declarație făcută duminică, 28 martie 2021, comisarul european Thierry Breton, însărcinat cu urmărirea fabricării vaccinurilor anti-COVID în UE, s-a arătat încrezător în faptul că accelerarea livrărilor de vaccin permit Europei să întrevadă „luminița de la capătul tunelului”.

„Avem, acum, 52 de fabrici care lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, în Europa, pentru a produce vaccin împotriva COVID-19”, spune Thierry Breton.

 

Parisul simte miros de catastrofă medicală

Numai că aburii lăptoși ai speranței sunt maculați violent de realitate. În Franța, de exemplu, unde situația este extrem de dificilă în ultimele zile, 41 de directori medicali de criză din spitalele pariziene atenționează asupra unei „situații medicale de catastrofă”, spunând că se pregătesc ca, peste vreo două săptămâni, să facă trierea pacienților astfel încât „să fie salvate cât mai multe vieți posibil”.

Mai mult, Un Consiliu al Apărării francez se va reuni în 31 martie 2021 pentru a decide o eventuală înăsprire a actualelor măsuri deja impuse în Franța, lucru confirmat chiar de președintele Emmanuel Macron în Journal du Dimanche.

 

Britanicii respiră în Lunea Fericită

Între timp, Anglia a avut parte de un soi de Happy Monday, cum l-au numit jurnaliștii. Asta pentru că Marea Britanie, care are cea mai puternică campanie de vaccinare din zona europeană, a trecut la cea de-a doua fază a relaxării restricțiilor anti-COVID pentru grupuri mici care se pot întâlni în aer liber, liber la practicarea sportului în exterior și altele care aduc puțină ușurare în spațiul britanic.

„Trebuie să rămânem prudenți”, a atenționat, totuși, premierul britanic Boris Johnson, referindu-se mai ales la situația alarmantă din vecinătatea Angliei, de pe continent.

 

Americanii s-au bucurat prematur

În Statele Unite ale Americii, se pare că relaxarea din ultimul timp a fost prematură. Conform declarațiilor lui Anthony Fauci, consilier al Casei Albe pentru problemele pandemiei, ridicarea restricțiilor în unele state americane reprezintă decizii premature și periculoase. El spune că riscul apariției unui nou val al epidemiei în SUA este încă foarte mare, luând în considerare că numărul de cazuri rămâne pe iun plafon ridicat.

 

ONU cere bogaților lumii să mai dea vaccinuri și la amărâți

La Organizația Națiunilor Unite (ONU) voci responsabile vorbesc despre injusta distribuire a vaccinurilor. Astfel, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat stocarea excesivă a vaccinurilor anti-COVID-19 în țările dezvoltate, amărâții lumii rămânând… tot amărâți!

Guterres solicită țărilor dezvoltate să mai împartă din vaccinuri și cu restul lumii, pentru că altfel pandemia nu va fi eradicată.

 

Peste 2,7 milioane de morți

Pandemia COVID-19 a provocat cel puțin 2,77 milioane de decess în lume, începând cu decembrie 2019. Cele mai afectate state sunt SUA cu 549.306 morți, Brazilia cu 312.206, Mexicul cu 201.429, India cu 161.552 și Marea Britanie cu 126.573 morți. Evident, spun specialiștii, că cifrele sunt subevaluate, pentru că se bazează doar pe datele oficiale zilnice ale autorităților naționale de sănătate.

 

Surse : Le Figaro, Journal du Dimanche

Foto : https://www.cgtn.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *