DEVA: Petiție ironică pentru o Primărie absurdă

În Anul Domnului 2017, secolul XXI, câteva familii din Municipiul Deva, capitala județului Hunedoara, nu au apă curentă, canalizare și nici curent electric! Motivul? Le-a dispărut strada! Adică drumul spre casele lor nu mai figurează în actele Primăriei. Nu mai există nicăieri. Așa că nimeni nu-i poate racorda la utilități, căci… drumul nu există! Nu e de găsit în nicio hârtie.

Așa că devenii cu pricina, după trei ani de adrese și petiții fără rezultat pentru toate instituțiile statului, au atacat caracatița birocrației cu o scrisoare de o maximă ironie, pe care o redăm integral. Și o susținem!

 

Către Primăria municipiului Deva

Domnule primar,

Subsemnații (…), cu domiciliul în Deva (…), cu domiciliul permanent în satul Archia (…), prin prezenta vă aducem la cunoștință faptul că prin adresa 11076/12.06.2017 SC Apa Prod comunică Consiliului Județean Hunedoara și subsemnaților faptul că Primăria municipiului Deva a precizat că drumul de acces de la strada Archia până la imobilul nr 11 B  nu figurează în domeniul public al municipiului Deva.

Cum acest drum a figurat și figurează încă în cadastru și în cărțile funciare, ca drum de acces în fânețele împădurite de diferite grade și fânețele cu tufișuri și mărăcinișuri, nu prea înțelegem noi cum după cumpărarea unor terenuri din aceste fânețe și dobândirea unor proprietăți cu îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 29 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată cu modificările ulterioare, acest drum nu mai figurează în domeniul public al municipiului Deva.

Cum drumurile de acces sunt situate numai pe pământ, iar faimoșii noștri reprezentanți din Primăria Deva stabilesc că acest drum nu figurează pe domeniul public al municipiului Deva, ne-am gândit că el ar putea fi situat oriunde pe acest glob.

Astfel, ne-am gândit să-l căutăm în Mesopotamia, pe lângă vechiul Babilon, unde pentru o bună funcționare a statului și o împletire a concepțiilor religioase cu cele etice și politice, inițial în jurul anului 1800 î.e.n., a fost emis Codul regelui UR-Engur, un predecesor a lui Hammurapi. Prin anul 1780 a fost emis și codul lui Hammurapi, cod socotit atunci ca un dar al zeilor, care în fapt este o culegere de legi sau norme de natură juridică, prin care se stabilesc anumite raporturi între cei care conduc și supuși, precum și între diferite categorii de cetățeni ai societății. Acest monument de scriere babiloniană, descoperit de un francez în anul 1901, la Susa, conține doar 247 de articole de legi.

În scurt timp după apariția codului, tot în Babilon, apare poemul lui Ghilgameș, unul din cele mai cunoscute izvoare teoretice cu multe învățăminte de ordin politic, care prezintă și un anumit raport teoretic între puterea divină a cerului și cea pământească.

Din povestire rezultă și faptul că ei aveau ca principală preocupare efectuarea lucrărilor de irigații, cele de alimentare cu apă nici nu se putea pune în discuție, fiind bine pusă la punct.

Deci drumul de acces nu se poate găsi în Mesopotamia pentru că acolo alimentarea cu apă a populației era rezolvată, și ne-am gândit că s-ar putea regăsi în Patagonia. Așteptăm lămuriri din neant.

Până una alta, până se va rezolva situația, credem că prezenta adresă trebuie s-o trimitem Parlamentului României, care probabil o să ne scoată din încurcătură, și o să legifereze modul cum poate reapare pe o hartă topografică un drum de acces dintr-un municipiu reședință de județ care s-a evaporat, în condiții neelucidate, cel puțin deocamdată. Nu este exclus să avem de-a face cu ceva OZN-uri. Dar cum procesul de evaporare este unul reversibil, sperăm că cineva bine informat și cu bune intenții ne va descrie și procesul de sublimare, făcând magia să dispară, mai ales că urmează alegerea noului primar, iar lăsarea unor oameni cu gradul I de invaliditate și handicap ca să gătească cu apă de ploaie, credem noi că va constitui o reclamă cu totul deosebită pentru accederea la funcția de primar într-un municipiu reședință de județ.

Alăturat vă anexăm o copie de pe adresa nr. 11076/12.06.2017 emisă de SC Apa Prod SA Deva, care își justifică omisiunile și greșelile pe faimoasa dvs precizare. Dvs. în curtea cui o să aruncați pisica? Sperăm să aflăm cât de curând.

Mult noroc și la mai mare!!!

Deva la 28.06.2017

 

 

ilustrație: Cazacii zaporojeni scriind o scrisoare sultanului turc 

(Ilia Repin, 1880-1891, Muzeul Rus, St. Petersburg) 

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 421 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *